Richie Sambora

  • Richie Sambora, właśc. Richard Stephen Sambora (ur. 11 lipca 1959 w Perth Amboy, w stanie New Jersey, USA) – amerykański gitarzysta, wokalista, kompozytor, autor tekstów, producent. Najbardziej znany jako muzyk zespołu Bon Jovi.

    W całej swojej dotychczasowej karierze zagrał kilkanaście ogólnoświatowych tournée. Jako jeden z założycieli rockowej grupy z New Jersey, Bon Jovi, zgromadził na swoim koncie ponad siedemdziesiąt złotych i platynowych płyt. Sambora wydał trzy solowe albumy – Stranger in This Town (1991), Undiscovered Soul (1998) oraz Aftermath Of The Lowdown (2012). Na albumie Stranger in This Town znalazło się dziesięć utworów napisanych, wyprodukowanych, zaaranżowanych i zaśpiewanych przez Richiego. Sambora, pełen podziwu dla muzycznego geniuszu Erica Claptona, napisał jeden z najlepszych swoich kawałków, „Mr. Bluesman”, który stał się singlem z albumu „Stranger in this town”. Richie współpracował z Desmondem Childem i nagrał tytułowy utwór „Guitar Man” na album Les Paul, co było wielkim wyróżnieniem dla gitarzysty. Stworzył też wiele soundtracków, np. tematy „Ford Fairlane”, „Days of Thunder” czy „Red Shoe Diaries” Zalmana Kinga. Wystąpił oraz brał udział w nagrywaniu soundtracku do produkcji Miramaxu „On the Line”. Jest wszechstronnym muzykiem. Często sięga po gitary akustyczne i przeróżne ich odmiany (np. ukulele, banjo, mandolina itd). Opanował również grę na takich instrumentach jak: fortepian, akordeon, perkusja, flet, gitara basowa, saksofon.

    W 2004 roku muzyk został sklasyfikowany na 58. miejscu listy 100 najlepszych gitarzystów heavymetalowych wszech czasów według magazynu Guitar World.

    Historia

    Richie Sambora urodził się w 1959 roku. Dorastał w miejscowości Woodbridge, wiele czasu spędzając w domu swoich dziadków, którzy byli Polakami.

    Sambora rozpoczął grę na gitarze mając dwanaście lat, a trzy lata później grał w pierwszym zespole. Jako fan wszelkiego brzmienia, Sambora wymienia The Beatles, Erica Claptona, Johnny’ego Wintera, Led Zeppelin oraz „całą masę bluesowego grania” jako swoje muzyczne inspiracje i źródło natchnienia. Swoje pierwsze kroki w świecie muzyki stawiał w zespołach The Message, Richie Sambora and Friends, The Next oraz Duke Williams and the Extremes. Pierwszym naprawdę profesjonalnym zespołem w karierze Richiego był The Mercy, z którym wyruszył w prawdziwą trasę koncertową. Zyskał światową sławę jako gitarzysta legendarnej grupy Bon Jovi, jednym z najważniejszych występów był występ Richiego wraz z Jonem Bon Jovi na MTV Video Music Awards, gdzie wystąpili z dwoma akustycznymi gitarami, grając bez prądu. W ten sposób zapoczątkowali oni serię koncertów „Unplugged”.

    Muzyk ma własną wytwórnię płytową Mutiny Records, twierdząc przy tym, że muzyką nie zajmuje się dla pieniędzy (których zarobił bardzo wiele), lecz z miłości do niej. Każdego dnia gra na gitarze, ma zdanie o każdym muzyku będącym obecnie na topie. Nie ograniczając się do własnej twórczości, zajmuje się promowaniem młodych talentów, a jego wytwórnia wydaje płyty artystów reprezentujących niemal każdy styl muzyczny.

    Podczas swojej kariery zgromadził imponującą kolekcję gitar. Liczy ona ponad 200 egzemplarzy. Duża część znajduje się też w prywatnych kolekcjach.

    Życie prywatne

    17 grudnia 1994 poślubił amerykańską aktorkę - Heather Locklear (ur.25 września 1961). Ich małżeństwo zakończyło się rozwodem w lutym 2006 roku. Z tego związku ma córkę Avę Elizabeth (ur.4 października 1997).

    Dyskografia

    Z Bon Jovi

    • Bon Jovi1984
    • 7800° Fahrenheit1985
    • Slippery When Wet1986
    • New Jersey1988
    • Keep The Faith1992
    • Cross Road1994
    • These Days1995
    • Crush2000
    • One Wild Night: Live 1985-20012001
    • Bounce2002
    • This Left Feels Right2003
    • Have A Nice Day2005
    • Lost Highway2007
    • The Circle2009
    • Greatest Hits2010
    • What About Now- 2013
    • oraz boxset 100 Million Bon Jovi Fans Can’t Be Wrong2004

    Solo

    • Stranger In This Town1991
    • Undiscovered Soul1998
    • Aftermath Of The Lowdown2012

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform