Memorabilia

Soft Cell

  • Soft Cell – brytyjski duet założony przez dwóch studentów sztuki Marca Almonda (wokalista) oraz Davida Balla (klawiszowiec) w Leeds (Anglia) w 1978 roku.

    Grupa zakładała, że oprócz muzyki ważna jest także oprawa artystyczna podczas licznych występów. W 1981 roku naszpikowany elektroniką utwór "Tainted Love" (cover piosenki z 1964 roku wykonywanej pierwotnie przez Glorię Jones) przyniósł Soft Cell międzynarodową sławę. Debiutancki album "Non-Stop Erotic Cabaret" okazał się również ogromnym sukcesem. Wkrótce ukazała się płyta z remiksami "Non-Stop Ecstatic Dancing". W 1984 roku, po wydaniu kolejnego krążka ("This Last Night in Sodom"), Soft Cell niespodziewanie zakończył działalność. W 2002 reaktywowany zespół nagrał płytę "Cruelty Without Beauty".

    Dyskografia

    • 1981 Non-stop Erotic Cabaret
    • 1982 The Twelve Inch Singles / Soft Cell Box Set
    • 1982 Non-stop Ecstatic Dancing
    • 1983 The Art of Falling Apart
    • 1984 This Last Night In Sodom
    • 2002 Cruelty Without Beauty
    • 2003 At the BBC - In Session
    • 2003 Live (Soft Cell)
    • 2005 The Bedsit Tapes
    • 2006 Demo Non Stop
    • 2008 Heat : The Remixes

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform