MC Hammer

  • MC Hammer, właściwie Stanley Kirk Burrell (ur. 30 marca 1962 w Oakland, w stanie Kalifornia, USA) – amerykański raper, który zdobył sławę w latach 80. i na początku lat 90.. Twórca przeboju U Can't Touch This.

    Życie prywatne

    21 grudnia 1985 ożenił się ze Stephanie, z którą ma sześcioro dzieci: A'Keibę (ur. 1987), Jamaris (ur. 1990), Sarah (ur. 1993), Stanleya (ur. 1995), Jeremiasza (ur. 1998) i Samuela (ur. we wrześniu 2005).

    Obecnie Hammer jest pastorem i prowadzi religijny program telewizyjny w ewangelicznej stacji Trinity Broadcasting Network. W jednym z programów stwierdził, że "MC" przed jego pseudonimem artystycznym zyskało nowe znaczenie: "Man of Christ" ("człowiek Chrystusa").

    Dyskografia

    Albumy solowe

    • Feel My Power (1987)
    • Let's Get It Started (1988)
    • Please Hammer, Don't Hurt 'Em (1990)
    • Too Legit to Quit (1991)
    • The Funky Headhunter (1994)
    • Inside Out (1995)
    • Family Affair (1998)
    • Active Duty (2001)
    • Full Blast (2003)
    • Look Look Look (2006)

    Wybrana filmografia

    • 2003: Dance Fever jako Juror
    • 2001: Śmiertelna rapsodia (Deadly Rhapsody) jako Czarodziej
    • 1997: Części intymne (Private Parts)
    • 1997: Gwiazdor i dzieciaki (The Right Connections) jako Kendrick Bragg
    • 1996: Reggie's Prayer jako Ranger
    • 1996: Cheyenne jako Haddox
    • 1995: Był sobie twardziel (One Tough Bastard) jako Dexter Kane
    • 1991-1992: Hammerman jako Stanley Burrell/Hammerman (głos)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform