WC

  • William L. Calhoun, Jr., lepiej znany jako WC (ur. w 1970 w Teksasie) – amerykański raper, członek formacji hip-hopowej Westside Connection. Jest reprezentantem kalifornijskiego rapu. Przypisuje mu się przynależność do gangu Crips, dokładniej 111'st Neighborhood Crips.

    Biografia

    WC urodził się w stanie Teksas, ale we wczesnym dzieciństwie przeniósł się do Los Angeles w Kalifornii, gdzie mieszka do dzisiaj.

    Karierę raperską zaczynał jako członek dwóch hip-hopowych grup - Low Profile i WC and the Maad Circle. Pierwszy solowy album Williama pt. The Shadiest One został wydany w 1998.

    W latach 2003 i 2004 WC pojawił się w grach komputerowych Def Jam Vendetta oraz Def Jam: Fight for NY.

    Dyskografia

    Albumy solowe

    • 1998: The Shadiest One
    • 2002: Ghetto Heisman
    • 2007: Guilty by Affiliation
    • 2011: Revenge of the Barracuda

    Albumy wspólne

    • 2013: West Coast Gangsta Shit (z Daz)

    Z Westside Connection

    • 1996: Bow Down
    • 2003: Terrorist Threats

    Filmografia

    • 1995: Friday
    • 1996: Set It Off
    • 1999: Thicker Than Water
    • 2001: Air Rage
    • 2001: Stranded
    • 2003: WC: Bandana Swangin - All That Glitters Ain't Gold
    • 2008: Belly 2: Millionaire Boyz Club

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform