Richard Marx

  • Richard Noel Marx (ur. 16 września 1963 w Winnetka, na obrzeżach Chicago, w stanie Illinois) – amerykański wokalista, kompozytor, twórca tekstów i producent płytowy.

    W późnych latach 80. i latach 90. wydał całą serię wielkich przebojów, do których zaliczyć można m.in. "Endless Summer Nights", "Right Here Waiting", czy "Hazard". Pomimo iż większość jego znaczących piosenek, włączając wcześniej wymienione, było romantycznymi balladami, to wiele z jego utworów reprezentowało klasycznego rocka – można w tym miejscu wymienić takie przeboje, jak: "Don't Mean Nothing", "Should've Known Better", "Satisfied", czy też "Too Late to Say Goodbye". Wokalista zapisał się trwale w kanonie muzyki popularnej jako pierwszy wykonawca solowy, który umieścił 7 swoich singli w pierwszej piątce (Top 5) Listy Billboardu.

    W dniu 8 stycznia 1989 roku poślubił tancerkę i aktorkę Cynthię Rhodes, znaną m.in. z roli Penny Johnson w melodramacie muzycznym Dirty Dancing. Mają trzech synów: Brandona (ur. 1990), Lucasa (ur. 1992) i Jesse'ego (ur. 1994).

    Dyskografia

    Albumy

    • 1987: Richard Marx (#8 US)
    • 1989: Repeat Offender (#1 US)
    • 1991: Rush Street (#35 US)
    • 1994: Paid Vacation (#35 US)
    • 1997: Flesh and Bone (#70 US)
    • 1997: Greatest Hits (#140 US)
    • 2000: Days in Avalon (NC / US – Independent Release)
    • 2004: My Own Best Enemy (#126 US)
    • 2005: Voice Covered
    • 2008: Duo (z Mattem Scannelem)
    • 2008: Emotional Remains
    • 2008: Sundown
    • 2011: Stories to tell
    • 2012: Inside My Head
    • 2014: Beautiful Goodbye

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform