EMF

  • EMF - brytyjska grupa muzyczna grajaca rock alternatywny założona w 1989 roku w Cinderford.Nazwa zespołu to skrót do "Epsom Mad Funkers", Już po dwóch miesiącach od powstania formacja zagrała pierwszy koncert. Kiedy instrumentarium zespołu wzbogaciło się o syntezator, do rockowego brzmienia EMF doszły elementy lekkiego techno. Pod koniec 1990 roku debiutancki singel grupy "Unbelievable" podbił szczyty brytyjskich i amerykańskich list przebojów,a w Polsce utwór ten został użyty w reklamie browaru Lech i firmie odzieżowej Cubus. Wydany rok później longplay "Schubert Dip", który również odniósł duży sukces, przyniósł kolejną przebojową piosenkę "Lies". W 1992 roku EMF zaprezentował EP "Unexplained" i longplay "Stigma" - oba wydawnictwa źle przyjęte na rynku. W roku 1995 ukazał się longplay "Cha Cha Cha".

    Dyskografia

    • 1991 Schubert Dip
    • 1992 Unexplained EP
    • 1992 Stigma
    • 1995 Cha Cha Cha
    • 2001 Epsom Mad Funker: The Best Of EMF
    • 2013 Long Live the New Flash Live at the Gloucester Guildhall/15 December 2012

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform