Juliette Lewis

  • Juliette L. Lewis (ur. 21 czerwca 1973 w Los Angeles, Kalifornia, USA) – nominowana do Oscara aktorka, wokalistka rockowa występująca z zespołem jako Juliette Lewis and the Licks. Obecnie współpracuje z nowym zespołem The New Romantiques.

    Filmografia

    • 1987 Home Fires jako Maty
    • 1987-1988 I Married Dora jako Kate Farrell
    • 1988 Moja macocha jest kosmitką (My Stepmother Is an Alien) jako Lexie
    • 1988-1993 Cudowne lata (The Wonder Years) jako Delores (1989-1990)
    • 1989 The Runnin' Kind
    • 1989 W krzywym zwierciadle: Witaj św. Mikołaju (Christmas Vacation) jako Audrey Griswold
    • 1989 Meet the Hollowheads jako Cindy Hollowhead
    • 1990 Za młoda by umrzeć? (Too Young to Die?) jako Amanda Sue Bradley
    • 1991 Przylądek strachu (Cape Fear) jako Danielle Bowden - nominowana do Oscara za drugoplanową rolę żeńską
    • 1991 Zagubione serca (Crooked Hearts) jako Cassie Warren
    • 1992 Mężowie i żony (Husbands and Wives) jako Rain
    • 1992 Dramat letniej nocy (That Night) jako Sheryl O'Connor
    • 1993 Kalifornia jako Adele Corners
    • 1993 Krwawy Romeo (Romeo Is Bleeding) jako Sheri
    • 1993 Co gryzie Gilberta Grape'a (What's Eating Gilbert Grape) jako Becky
    • 1994 Urodzeni mordercy (Natural Born Killers) jako Mallory Wilson Knox
    • 1994 Wariackie święta (Mixed Nuts) jako Gracie Barzini
    • 1995 Przetrwać w Nowym Jorku (The Basketball Diaries) jako Diane Moody
    • 1995 Dziwne dni (Strange Days) jako Faith Justin
    • 1996 Czułe słówka ciąg dalszy (The Evening star) jako Melanie Horton
    • 1996 Od zmierzchu do świtu (From Dusk Till Dawn) jako Kate Fuller
    • 1998 Jakaś dziewczyna (Some Girl) jako April
    • 1999 Gorsza siostra (The Other Sister) jako Carla Tate
    • 1999 Czwarte piętro (The 4th Floor) jako Jane Emelin
    • 2000 Wynajmę pokój (Room to Rent)
    • 2000 Desperaci (The Way of the Gun) jako Robin
    • 2001 Niebo nad Luizjaną (My Louisiana Sky) jako Dorie Kay
    • 2001 Gaudi Afternoon jako April
    • 2001 Niebezpieczne miasto (Picture Claire) jako Claire
    • 2002 Nigdy więcej (Enough) jako inny
    • 2002 Histeryczna ślepota (Hysterical Blindness) jako Beth
    • 2003 Old School: Niezaliczona (Old School) jako Heidi
    • 2003 Cold Creek Manor
    • 2003 Free for All jako Paula
    • 2004 Blueberry jako Maria
    • 2004 Starsky i Hutch (Starsky & Hutch) jako Kitty
    • 2004 Aurora Borealis jako Kate
    • 2004 Prawo do wolności (Chasing Freedom) jako Libby
    • 2005 Daltry Calhoun jako Flora
    • 2005 Grilled
    • 2006 Nagrody Darwina jako Joleen
    • 2006 Złów i wypuść (Catch and Release) jako Maureen
    • 2006 The Fuck Up
    • 2009 Dziewczyna z marzeniami
    • 2010 Zanim odejdą wody (Due Date) jako Heidi
    • 2013 Sierpień w hrabstwie Osage (August: Osage County) jako Karen Weston

    Występy w Polsce

    • 2 maja 2008 - Kraków, Cracow Screen Festival
    • 31 lipca 2009 - Kostrzyn nad Odrą, Przystanek Woodstock
    • 11 lipca 2010 - Łódź, Targowa Film Street Festiwal

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform