Katrina And The Waves

  • Katrina and the Waves – brytyjski zespół muzyczny nurtu pop rockowego założony w 1981 roku w Cambridge przez byłego gitarzystę grupy Soft Boys – Kimberley'a Rewa; formacja znana jest głównie dzięki przebojom „Walking on Sunshine” oraz „Love Shine a Light”, z którym wygrała 42. Konkurs Piosenki Eurowizji w 1997 roku.

    Historia zespołu

    Początki istnienia

    Na początku 1983 roku zespół nagrał materiał swój debiutancki album zatytułowany Walking on Sunshine.

    1984: Przełom w karierze, Walking on Sunshine

    W tym samym roku inna piosenka zespołu, „Going Down to Liverpool”, została zauważona przez formację The Bangles, która postanowiła nagrać swoją wersję numeru. Po publikacji coveru główne wytwórnie muzyczne zaczęły interesować się twórczością grupy, co doprowadziło do podpisania przez muzyków Katrina and the Waves kontraktu płytowego z wytwórnią Capitol Records w 1985 roku. W tym samym roku wydali swój pierwszy międzynarodowy album studyjny sygnowany nazwą zespołu.

    1986-97: Waves, Konkurs Piosenki Eurowizji

    Rok po sukcesie pierwszego krążka na rynku ukazał się drugi album zespołu zatytułowany Waves.

    Dwa lata później zespół zawiesił działalność.

    Skład zespołu

    • Katrina Leskanich – wokal, gitara rytmiczna
    • Kimberley Rew – gitara prowadząca
    • Alex Cooper – perkusja
    • Vince de la Cruz – gitara basowa

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • Shock Horror (1983; jako The Waves)
    • Walking on Sunshine (1983)
    • Katrina and the Waves 2 (1984)
    • Katrina and the Waves (1985)
    • Waves (1986)
    • Break of Hearts (1989)
    • Pet The Tiger (1991)
    • Edge of the Land (1993)
    • Turnaround (1994)
    • Walk on Water (1997)

    Albumy kompilacyjne

    • Roses (1995)
    • Katrina and the Waves / Waves (1996)
    • Walking on Sunshine - Greatest Hits (1997)
    • The Original Recordings - 1983-1984 (2003)

    Single

    • „Nightmare” (1982; jako The Waves)
    • „Brown Eyed Son” (1982; jako The Waves)
    • „Que te quiero”
    • „Plastic Man”
    • „Walking on Sunshine”
    • „Do You Want Crying”
    • „Is That It”
    • „Sun Street”
    • „That's the Way”
    • „Rock 'N' Roll Girl”
    • „Love Shine a Light”
    • „Walk on Water”

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform