Ruhe

Schiller

  • Schiller – niemiecka grupa muzyczna założona w 1998 w Niemczech przez dwóch producentow: Christophera von Deylena i Mirko von Schlieffena.

    Biografia

    Singel "Das Glockenspielen" ukazał się w 1998 r. i promował pierwsze dzieło twórców. Płyta Zeitgeist, wydana w 1999 roku, otrzymała status złotej płyty, a jej największe przeboje królowały na wszystkich parkietach dyskotek w Europie.

    Kolejna płyta Schillera, Weltreise, wydana w 2001 roku, okazała się jeszcze lepsza od poprzedniej, między innymi przez częściowe odejście od trance'owych klimatów. Sprzedana została w ponad 1 mln egzemplarzy. Zaproszeni goście, Kim Sanders i Peter Heppner, wylansowali takie przeboje jak "Dancing with Loneliness" czy "Dream of You".

    Po nagraniu płyty Weltreise, Mirko von Schlieffen zdecydował się na odejście z zespołu. Od tej pory Christopher von Deylen, już jako jedyna osoba odpowiedzialna za Schillera, postanowił w roku 2003 wydać nową płytę zatytułowaną Leben. Do udziału w niej zaprosił znanych już z wcześniejszej płyty Kim Sanders i Petera Heppnera, jak również miLù, Veljanova, Maye Saban oraz, znaną z przeboju wykonywanego razem z Andrea Bocelli "Time to say goodbye", Sarah Brightman. Pierwszy singel z tej płyty, "Leben..I feel you", stał się przebojem rozpoznawanym przez wszystkich w Europie oraz Azji.

    W 2005 roku Christopher Von Deylen wydał kolejną płytę, Tag und Nacht, na której również możemy usłyszeć znane głosy – wystąpili na niej m.in. Moya Brennan czy Thomas D. Singel promujący płytę to "Die Nacht du bist nicht allein". Ponadto przy tworzeniu albumu brał udział również Mike Oldfield, jego gitarę usłyszeć można w utworze Morgentau. Warto w tym miejscu zaznaczyć, iż na płycie Light + Shade Oldfielda, utwór Nightshade, powstał przy współpracy z von Deylenem.

    Schiller wydał również wersję DVD płyty Leben Leben DVD, zawierającą sam album, a także koncerty, wywiady i zdjęcia.

    Grupa była ponadto częścią kolektywu Trance Allstars.

    Schiller dwa razy odwiedził Polskę – w roku 2001 i 2003. Kolejny koncert, zaplanowany w ramach trasy "Tag und Nacht Tour", miał odbyć się 13 stycznia 2007, jednak nie doszedł do skutku.

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • Zeitgeist (1999)
    • Zeitgeist Limited Edition (2CD)(1999)
    • Weltreise (2001)
    • Weltreise Limited Edition (2CD)(2001)
    • Voyage (2001)(Stany Zjednoczone)
    • Leben (2003)
    • Leben Limited Edition (2CD) (2003)
    • Life (2003)(Polska)
    • Tag und Nacht (2005)
    • Tag Und Nacht Limited Edition (2CD)(2005)
    • Tagtraum (2006) jako bonus CD do wydania DVD
    • Day And Night (2007)
    • Sehnsucht (2008)
    • Desire (Sehnsucht) (Europa)(2008)
    • Sehnsucht Live (2008)
    • Desire 2.0 (2009)
    • Atemlos (2CD) (2010) POL #48[1]
    • Lichtblick EP (2010)
    • Sonne / (Sun) (2012)
    • Opus / (Opus) (2013)

    Albumy koncertowe

    • Live erLeben (2004)
    • Live Erleben Die Einlassmusik (2004)
    • Live Erleben Die Einlassmusik 2 (2004)
    • Prologue (Stany Zjednoczone)(2005)
    • Tag und Nacht auf Tour Die Einlassmusik 3 (2006)
    • Sehnsucht Auf Tour Die Einlassmusik 4 (2008)
    • Sehnsucht Auf Tour Die Einlassmusik 5 (2008)
    • Forever (2008)
    • Die Einlassmusik 6 Tour 2010 (2010)
    • Atemlos Live (2010)
    • Die Einlassmusik 7 Klangwelten (2011)
    • Symphonia (2014)

    DVD

    • Weltreise (2001)
    • Plus (wydanie kolekcjonerskie) (2003)
    • Leben (2004)
    • Live ErLeben (2004)
    • Tagtraum (2006)
    • Day And Night Live (2007)
    • Sehnsucht (2008)
    • Weltreise Pure Limited Edition (2008)
    • Live ErLeben Limited Edition (2008)
    • Sehnsucht Live (2008)
    • Atemlos Live (2010)
    • Lichtblick (2010)
    • Sonne Live (2013)
    • Symphonia (2014)

    Kompilacje

    • Sleepingroom Vol.1 (2004)
    • Schiller – Playlist (2007)
    • Life [The Club Mixes] (2007)
    • Timeline 1998-2011 (2011)

    Single

    • Das Glockenspiel (1998)
    • Liebesschmerz (1999)
    • Ruhe (1999)
    • Ein schöner Tag (2000)
    • Dream Of You (feat. Peter Heppner) (2001)
    • Dancing with Loneliness (2001)
    • Liebe (2003)
    • Leben ... I Feel You (feat. Peter Heppner) (2004)
    • Love (feat. Mila Mar)
    • The Smile (2004)
    • Die Nacht ... Du bist nicht allein (2005)
    • Der Tag ... Du bist erwacht (feat. Jette Von Roth) (2006)
    • Tired Of Being Alone (feat. Tarja Turunen) (2007)
    • Sehnsucht (2008)
    • Let Me Love You (feat. Kim Sanders) (2008)
    • Time For Dreams (feat.Lang Lang) (2008)
    • You (feat. Colbie Caillat) (2008)
    • Breathe (feat. September) (2008)
    • Try (feat. Nadia Ali) (2010)
    • I Will Follow You (feat. Hen Ree) (2010)
    • I Will Follow You Remixes (feat. Hen Ree) (2010)
    • Always You-Innocent Lies (feat. Anggun) (2010)
    • Sonne (feat. Unheilig) (2012)

    Remiksy

    • Sunbeam – Outside World [Schiller Remix] (1999)
    • Supanova – Don't Break My Heart [Schiller Remix] (1999)
    • Trance Allstars – The First Rebirth [Schiller Club Mix] (1999)
    • U96 – Das Boot 2001 [Schiller Remix] (2000)
    • Trance Allstars – Ready To Flow [Schiller Club Mix] (2000)
    • Tyrell Corp. – Running 2.0 [Schiller Remix] (2000)
    • Apoptygma Berzerk – Until The End Of The World [Schiller Remix] (2002)
    • ATB – Let U Go [Schiller Remix] (2002)
    • Gregorian – Join Me [Schill Out Mix] (2002)
    • Sinéad O'Connor – Troy [Schiller Airplay Edit] (2002)
    • Sinéad O'Connor – Troy [Schill Out Remix] (2002)
    • Sinéad O'Connor – Troy [Schiller Club Mix] (2002)
    • Trance Allstars – Lost In Love [Schiller Mix] (2002)
    • Trance Allstars – Go [Schiller Mix] (2002)
    • Mesh – Friends Like These [Schiller Remix] (2003)
    • Máire Brennan – Show Me [Schiller X/Tended] (2003)
    • Marianne Rosenberg – Er gehört zu mir [Schiller Remix] (2004)
    • Mila Mar – Sense Of Being [Chill Out Remix by Schiller] (2004)
    • Rammstein – Ohne Dich [Schiller Remix] (2004)
    • Klaus Schulze And Lisa Gerrard – Liquid Coincidence 2 [Schiller Remix] (2008)
    • Bernstein – Paradies [Schiller Remix] (2008)

    Inne projekty

    • Blüchel & von Deylen:
      • Bi Polar (2004)
      • Mare Stellaris (2004)
    • Moya Brennan & Schiller – Eine Zukunft für den Michel (2005)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform