Letoya featuring Ludacris

  • Christopher Brian Bridges (ur. 11 września 1977 w Champaign, Illinois), znany jako Ludacris – raper i amerykański aktor. Związany z Atlantą, gdzie pracował w rozgłośni radiowej. Jeden z czołowych przedstawicieli Southern Rap. Jako jeden z nielicznych nie wywodzi się z getta, ma wyższe wykształcenie (music management). Założył The Ludacris Foundation, która zajmuje się działalnością charytatywną. W 2004 roku bohater beefu z innym raperem z Atlanty – T.I. Wszystkie albumy solowe poza Incognegro wydane zostały nakładem Def Jam.

    W 2010 roku wydał album Battle of the Sexes, który był promowany przez kilka singli, How Low z gościnnym udziałem Shawnny, My Chick Bad", Sex Room i Everybody Drunk. Na 2012 rok zapowiedziany został kolejny album pt. Ludaversal. Premiera tytułu odbyła się 11 września 2012 roku.

    Dyskografia

    Albumy solowe

    • 1999: Incognegro
    • 2000: Back For The First Time
    • 2001: Word of Mouf
    • 2003: Chicken-n-Beer
    • 2004: The Red Light District
    • 2006: Release Therapy
    • 2008: Theater of the Mind
    • 2010: Battle Of The Sexes
    • 2015: Ludaversal[2]

    Z zespołem Disturbing Tha Peace

    • 2002: Golden Grain
    • 2005: Ludacris Presents: Disturbing Tha Peace (#11 US).

    Filmografia

    Aktor

    • 2001: The Wash. Hip hopowa myjnia (The Wash)
    • 2003: Za szybcy, za wściekli (2 Fast 2 Furious) jako Tej Parker
    • 2004: Miasto gniewu (Crash) jako Anthony
    • 2005: Hustle & Flow jako Skinny Black
    • 2008: Max Payne jako Jim Bravura
    • 2009: RocknRolla jako Mickey
    • 2009: Gamer jako Humanz Brother
    • 2010: Repo Men
    • 2011: Szybcy i wściekli 5 (Fast Five) jako Tej Parker
    • 2011: Sex Story jako Wallace
    • 2011: Sylwester w Nowym Jorku ("New Year's Eve") jako Brendan
    • 2013: Szybcy i wściekli 6 ("The Fast and The Furious 6") jako Tej Parker
    • 2015: Szybcy i wściekli 7 ("The Fast The Furious 7") jako Tej Parker

    Występy gościnne

    • 2003: Eve jako Rufus

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform