Primal Scream;Kate Moss

  • Primal Scream (na albumie XTRMNTR jako PRML SCRM) – szkocka grupa grająca alternatywny rock założona w 1982 w Glasgow przez Jima Beattiego oraz byłego perkusistę The Jesus and Mary Chain Bobby'ego Gillespiego. Obecnie zespół tworzą: Bobby Gillespie, Andrew Innes i Robert 'Throb' Young (gitary), Martin Duffy (były keybordzista Felt), Gary 'Mani' Mounfield (były basista The Stone Roses), Darrin Mooney (perkusja, współpracuje również z Garym Moore'em). Jednym z byłych członków Primal Scream jest producent i gitarzysta Kevin Shields (My Bloody Valentine). Do 2000 roku wydawnictwa zespołu ukazywały się w wytwórni Creation, teraz grupa ma kontrakt w Sony/Columbia.

    Dyskografia

    Albumy (rok wydania, miejsce na UK Top 40)

    • 1987 Sonic Flower Groove
    • 1989 Primal Scream
    • 1991 Screamadelica – poz. 8
    • 1994 Give Out But Don't Give Up – poz. 2
    • 1997 Vanishing Point – poz. 2
    • 2000 XTRMNTR – poz. 3
    • 2002 Evil Heat – poz. 9
    • 2006 Riot City Blues – poz. 5
    • 2008 Beautiful Future
    • 2013 More Light

    Single

    • 1985 "All Fall Down"
    • 1986 "Crystal Crescent"
    • 1987 "Gentle Tuesday"
    • 1987 "Imperial"
    • 1989 "Ivy Ivy Ivy"
    • 1990 "Loaded" – poz. 16
    • 1990 "Come Together" – poz. 26
    • 1991 "Higher Than the Sun" – poz. 40
    • 1991 "Don't Fight It, Feel It" – poz. 41
    • 1992 "Dixie-Narco EP/Movin' On Up" – poz. 11
    • 1994 "Rocks/Funky Jam" – poz. 7
    • 1994 "Jailbird" – poz. 29
    • 1994 "(I'm Gonna) Cry Myself Blind" – poz. 49
    • 1996 "The Big Man and the Scream Team Meet the Barmy Army Uptown" (z Irvinem Welshem i On-U Sound) poz. 17
    • 1997 "Kowalski" – poz. 8
    • 1997 "Star" – poz. 16
    • 1997 "Burning Wheel" – poz. 17
    • 1998 "If They Move, Kill 'Em" (limitowany) – poz. 85
    • 1999 "Swastika Eyes" – poz. 22
    • 2000 "Kill All Hippies" – poz. 24
    • 2000 "Accelerator" – poz. 34
    • 2002 "Miss Lucifer" – poz. 25
    • 2002 "Autobahn 66" – poz. 44
    • 2003 "Some Velvet Morning" (z Kate Moss) – poz. 44
    • 2006 "Country Girl" – poz. 5
    • 2006 "Dolls (Sweet Rock n Roll)" – poz. 40
    • 2006 "Nitty Gritty (song)" (23/10/06)
    • 2008 "Can't Go Back"

    Inne

    • 1997 Echo Dek (remiksy)
    • 2003 Dirty Hits
    • 2004 Shoot Speed – More Dirty Hits (remiksy, rarytasy, tylko na rynku japońskim)
    • 2004 Live in Japan (album live)

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform