European Female

The Stranglers

  • The Stranglers (ang. "Dusiciele") – brytyjska grupa muzyczna założona 11 września 1974 w Guildford w hrabstwie Surrey. Początkowo zespół nazywał się The Guildford Stranglers, a jego członkami byli Hugh Cornwell (śpiew i gitara), Hans Warmling (instrumenty klawiszowe, gitary; po 2 latach zastąpił go Dave Greenfield), Jean-Jacques Burnel (gitara basowa) oraz Jet Black (perkusja).

    Swoją karierę zaczynali grając ponurą muzykę rockową w angielskich pubach, jednak szybko zainteresowali się innymi gatunkami muzycznymi. Po trasie koncertowej zespołu Ramones w 1976 zaczęli porównywać swoją muzykę do stylu punk rock, chociaż używali w swojej twórczości tak pogardzany przez styl punk syntezator. W mniejszym stopniu interesowali się także muzyką new wave oraz rockiem gotyckim. Burnel powiedział kiedyś w wywiadzie "Zdecydowanie uważam się za punkrockowca". Przez lata ich styl muzyczny ewoluował w rejony coraz bardziej związane z klasycznym rockiem, przy czym ich znakiem rozpoznawczym była charakterystyczna gra na gitarze basowej J.J. Burnela. (styl Burnela był związany z uzyskiwaniem metalicznych dźwięków poprzez grę kostką w pobliżu mostka).

    Zespół kilka razy wystąpił w Polsce, m.in.:

    Skład

    • Jet Black (prawdziwe imię Brian John Duffy; od 1974) – perkusja
    • Hugh Cornwell (1974–1990) – gitara, śpiew
    • Jean-Jacques Burnel (od 1974) – gitara basowa, śpiew
    • Dave Greenfield (od 1975) – instrumenty klawiszowe, śpiew
    • Hans Waermling (1974–1975) – gitara, instrumenty klawiszowe, śpiew
    • John Ellis (1990–2000) – gitara, podkłady wokalne
    • Paul Roberts (1990–2006) – główne wokale, perkusja
    • Baz Warne (od 2000) – gitara, główne wokale

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • Rattus Norvegicus (1977)
    • No More Heroes (1977)
    • Black and White (1978)
    • The Raven (1979)
    • The Gospel According to the Meninblack (1981)
    • La Folie (1981)
    • Feline (1983)
    • Aural Sculpture (1984)
    • Dreamtime (1986)
    • 10 (1990)
    • Stranglers in the Night (1992)
    • About Time (1995)
    • Written in Red (1997)
    • Coup de Grace (1998)
    • Norfolk Coast (2004)
    • Suite XVI (2006)
    • Giants (2012)

    Albumy koncertowe

    • Live (X Cert) 1979 UK #7
    • The Stranglers & Friends Live in Concert 1980
    • All Live and All of the Night 1988 UK #12
    • Live at the Hope and Anchor 1992
    • The Early Years '74 '75 '76 Rare Live and Unreleased 1992
    • Saturday Night, Sunday Morning 1993
    • Death And Night And Blood 1994
    • Access All Areas 1996
    • Friday the Thirteenth 1997
    • Live at the Hammersmith Odeon '81 1998
    • 5 Live 01 2001
    • Live at the Apollo 2003
    • Apollo Revisited 2003
    • Coast to Coast: Live on Tour 2006
    • Acoustic Set Convention 2011 Live 2012
    • Acoustic in Brugge 2012

    Kompilacje

    • The Stranglers IV 1980 (wydanie tylko w Stanach Zjednoczonych i w Kanadzie)
    • The Collection 1977-1982 1982 UK #12
    • The Great Lost Stranglers Album 1983 (wydany tylko w Japonii)
    • The Great Lost Stranglers Album (Continued) 1983 (wydany tylko w Japonii)
    • Off The Beaten Track 1986
    • Rarities 1988
    • Singles (The UA Years) 1989
    • Greatest Hits 1977-1990 1990 UK #4
    • All Twelve Inches 1992
    • The Early Years '74 '75 '76 Rare Live and Unreleased 1992
    • Living in Oblivion: The 80's Greatest Hits, Vol. 1 1993
    • Strangled from Birth and Beyond 1994
    • The Sessions 1995
    • The Hit Men 1996
    • The Best of the Epic Years 1997
    • The Collection 1997
    • Access All Areas 1998
    • Collection 1998
    • Hits & Heroes 1999
    • Hits Collection 1999
    • The Stranglers 2001
    • The Masters 2002
    • Lies and Deception 2002
    • Laid Back - unplugged 2002
    • Peaches: The Very Best of The Stranglers 2002 UK #21
    • The Rarities 2002
    • Out of the Black 2002
    • Sweet Smell of Success - Best of the Epic Years 2003
    • Live 'n' Sleazy 2003
    • Miss You 2003
    • Gold 2003
    • The Very Best of The Stranglers 2006
    • The Story So Far 2007
    • Decade: The Best of 1981-1990 2009

    Projekty specjalne

    • Laid Black
    • Clubbed to Death

    Przypisy

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform