Michael Ball

  • Michael Ashley Ball (ur. 27 czerwca 1962 w Bromsgrove, Worcestershire) – brytyjski aktor musicalowy, piosenkarz oraz prezenter radiowy i telewizyjny. Pierwszy w historii wykonawca roli Mariusza w Les Misérables, znany również jako Alex w Aspektach miłości i Edna Turnblad w Hairspray (za tę rolę zdobył w 2008 Laurence Olivier Award dla najlepszego aktora w musicalu).

    Młodość

    Ball urodził się w Bromsgrove w Anglii z walijskiej matki i ojca Anglika. Jego ojciec był początkowo robotnikiem w zakładach przemysłowym, później biznesmenem, dziadek artysty górnikiem. Ball ma siostrę o dziewięć lat od niego młodszą. Przeniósł się z rodzicami do Kornwalii (w okolice Parku Narodowego Dartmoor) w wieku 3 lat. Nie brał nigdy lekcji śpiewu – jako chłopiec uczył się śpiewać, śpiewając do muzyki odtwarzanej w radiu. Gdy miał 11 lat rodzice oddali go na naukę do Plymouth College, jednak młody Michael nie czuł się zbyt dobrze w atmosferze typowej brytyjskiej szkoły średniej.

    Gdy Michael miał 14 lat jego ojciec zabrał go w trakcie wakacji szkolnych na kilka przedstawień teatralnych, m.in. Royal Shakespeare Company, Króla Leara w Stratford-upon-Avon, które zrobiły na nim ogromne wrażenie. Po wakacjach kontynuował naukę w Guildford School of Acting, gdzie odnalazł się w odpowiadającym sobie środowisku. W weekendy dorabiał z koleżanką na ulicy improwizacjami wokalnymi. Studia ukończył w 1984 roku.

    Teatr muzyczny

    Po ukończeniu szkoły pierwszym poważnym wyzwaniem była rola Fryderyka w przestawieniu Piraci z Penzance w Manchester Opera House, na otwartym przesłuchaniu Ball został wybrany z około 600 kandydatów. Wystąpił także w spektaklu Godspell w roli Judasza w Aberystwyth.

    Les Misérables

    Przełomem w karierze było znalezienie się w obsadzie debiutującego w październiku 1985 musicalu Les Misérables. Producent, Cameron Mackintosh obsadził go w w roli Mariusa. Pomimo, iż Michael Ball nie występował zbyt długo jako Marius, zapisał się w historii jako pierwszy w historii wykonawca tej roli co skutkowało udziałem w kilku wykonaniach okolicznościowych Les Misérables, m.in:

    • w koncercie z okazji 10 rocznicy premiery Les Misérables w dniu 8 października 1995.
    • jubileuszowym koncercie Hey, Mr. Producer! z okazji trzydziestolecia pracy twórczej producenta Camerona Mackintosha w 1998
    • w zamku Windsor w obecności królowej angielskiej Elżbiety II i prezydenta Francji Jacques'a Chiraca 18 października 2004[1] – jako Jean Valjean
    • 21 rocznicy premiery spektaklu[3] w 2006
    • na koncercie galowym z okazji 25 rocznicy premiery spektaklu 3 października 2010[1]

    Michael Ball był obecny w Polsce w dniu 23 września 2010 (na 2 dni przed premierą) na próbach Les Misérables w Teatrze Muzycznym Roma

    Inne musicale

    Po opanowaniu napadów lękowych Ball zaczął występować w innych musicalach. W 1987 roku został obsadzony jako Raoul w drugiej historycznie obsadzie musicalu Upiór w operze (w momencie, gdy pierwsza obsada została obsadą premierową na Broadwayu). Śpiewał później kolejno w musicalach:

    • Aspects of Love Andrew Lloyd Webbera w 1989 jako Alex w premierowej obsadzie londyńskiej w Prince of Wales Theatre, powtórzył tę rolę rok później na Broadwayu w Broadhurst Theatre, New York[5]
    • Passion Stephen Sondheima w 1996 jako Giorgio w premierowej obsadzie londyńskiej w Queen’s Theatre[5]
    • Chitty Chitty Bang Bang w 2002 jako Caractacus Potts w premierowej obsadzie londyńskiej w The Palladium Theatre[5]
    • The Woman in White w 2005 jako Count Fosco, zastępstwo za Michaela Crawforda w londyńskim Palace Theatre, powtórzył tę rolę tego samego roku w Marquis Theatre na Broadwayu[5]
    • Patience w 2005 jako Reginald Bunthorne w New York City Opera na Broadwayu w Lincoln Centre[5]
    • Kismet w 2006 roku jako Hajj w English National Opera na West Endzie w The Coliseum[5]
    • Hairspray w 2007 roku jako Edna Turnbland w premierowej obsadzie londyńskiej w Shaftesbury Theatre[5]

    Dyskografia solowa

    • Michael Ball (1992)
    • Always (1993)
    • One Careful Owner (1994)
    • The Best of Michael Ball (1994)
    • First Love (1996)
    • The Musicals (1996)
    • The Movies (1998)
    • In Concert at the Royal Albert Hall (1999)
    • Christmas (1999)
    • This Time...It's Personal (2000)
    • Centre Stage (2001)
    • A Love Story (2003)
    • Music (2005)
    • One Voice (2006)
    • Back To Bacharach (2007)

    Ważniejsze osiągnięcia

    • utwór Love Changes Everything (z musicalu Aspects of Love) na 1 miejscu list przebojów w 1989 roku
    • zdobycie 2 miejsca na Konkursie Piosenki Eurowizji w roku 1992 piosenką One Step Out Of Time
    • debiutancki album solowy Michael Ball osiągnął 1 miejsce na liście najlepiej sprzedających się albumów UK albums chart w roku 1992
    • zdobył łącznie 8 Złotych i 1 Platynową Płytę

    Życie osobiste

    Ball pozostaje od 1992 roku w nieformalnym związku ze starszą od niego o 19 lat dziennikarką i prezenterką telewizyjną Cathy McGowan. W 2000 uratowała go z pożaru domu, wyciągając go w środku nocy z sypialni. Jest ojcem chrzestnym wnuczki partnerki.

    Linki zewnętrzne

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform