Charlotte Gainsbourg

  • Charlotte Lucy Gainsbourg (ur. 21 lipca 1971 w Londynie) – brytyjsko-francuska aktorka i piosenkarka.

    Życie prywatne

    Dzieciństwo spędziła w Paryżu. Jest córką brytyjskiej aktorki i piosenkarki Jane Birkin i francusko-żydowskiego piosenkarza, aktora i reżysera Serge'a Gainsbourga. Jej babką ze strony matki była aktorka Judy Campbell, a wujem jest scenarzysta Andrew Birkin. Mężem Gainsbourg jest izraelsko-francuski aktor i reżyser Yvan Attal.

    5 września 2007 roku Gainsbourg została przewieziona do szpitala w Paryżu, gdzie przeprowadzono operację w związku z wykrytym u niej krwotokiem śródczaszkowym. Jej agent, Dominique Segall, za przyczynę krwotoku podał wypadek, którego doświadczyła podczas jazdy na nartach wodnych kilka tygodni wcześniej.

    Kariera filmowa

    Debiut sceniczny Gainsbourg odbył się w roku 1986, kiedy zagrała rolę córki Catherine Deneuve w filmie Paroles et musique. W tym samym roku aktorka zdobyła Cezara w kategorii "Most Promising Actress" ("Najlepiej zapowiadająca się aktorka") za film L'effrontée. W 2000 roku zdobyła tę samą nagrodę, w kategorii "Best Supporting Actress" ("Najlepsza aktorka drugoplanowa") za film La Bûche.

    W 1993 Gainsbourg zagrała swoją pierwszą anglojęzyczną rolę w Cementowym ogrodzie, filmie napisanym i wyreżyserowanym przez jej wujka Andrew Birkina.

    W 2009 roku aktorka wygrała nagrodę dla najlepszej aktorki podczas Festiwalu Filmowego w Cannes za film Antychryst.

    Kariera muzyczna

    Gainsbourg muzycznie debiutowała piosenką "Lemon Incest", którą wykonała razem ze swoim ojcem.

    Dyskografia

    • 2011 - Stage Whisper
    • 2009 - IRM
    • 2006 - 5:55
    • 1998 - Lemon Incest
    • 1986 - Charlotte for Ever

    Filmografia

    • 2014: Son épouse jako Catherine de Rosa
    • 2013: Nimfomanka (Nymphomaniac) jako Joe
    • 2012: Do Not Disturb jako Lilly
    • 2012: Confession of a Child of the Century jako Brigitte
    • 2011: Melancholia jako Claire
    • 2010: Drzewo (The Tree) jako Dawn O'Neil
    • 2009: Zagubieni w miłości (Persécution) jako Sonia
    • 2009: Zagadka przeznaczenia (The City of Your Final Destination) jako Arden Langdon
    • 2009: Antychryst (Antichrist) jako Ona
    • 2007: I'm Not There. Gdzie indziej jestem (I'm Not There) jako Claire
    • 2007: La science des rêves - Film B
    • 2006: Jak we śnie (La Science des rêves) jako Stephanie
    • 2006: Układ idealny (Prête-moi ta main) jako Emma
    • 2006: Złote wrota (Nuovomondo) jako Lucy Reed
    • 2005: Jeden odchodzi, drugi zostaje (L' Un reste, l'autre part) jako Judith
    • 2005: Leming (Lemming) jako Bénédicte Getty
    • 2004: Une star internationale jako Charlotte Gainsbourg
    • 2004: I żyli długo i szczęśliwie (Ils se marièrent et eurent beaucoup d'enfants) jako Gabrielle
    • 2003: 21 gramów (21 Grams) jako Mary Rivers
    • 2002: La Merveilleuse odyssée de l'idiot Toboggan jako głos
    • 2001: Moja żona jest aktorką (Ma femme est une actrice) jako Charlotte
    • 2001: Felix i Lola (Felix et Lola) jako Lola
    • 2000: Passionnément jako Alice Almeida
    • 2000: Norymberga (Nuremberg) jako Marie Claude Vaillant-Courtier
    • 1999: Intruz (The Intruder) jako Catherine Girard
    • 1999: Gwiazdkowy deser (La Bûche) jako Milla
    • 1996: Anna Oz jako Anna Oz
    • 1996: Jane Eyre jako Jane Eyre
    • 1996: Love, etc. jako Marie
    • 1994: Grosse fatigue jako Charlotte Gainsbourg
    • 1993: Cementowy ogród (The Cement Garden) jako Julie
    • 1992: Amoureuse jako Marie
    • 1991: Dziękuję ci życie (Merci la vie) jako Camille Pelleveau
    • 1990: Aux yeux du monde jako Juliette Mangin
    • 1990: Słońce także nocą (Il Sole anche di notte) jako Matilda
    • 1988: Mała złodziejka (La Petite voleuse) jako Janine Castang
    • 1987: Kung-Fu master jako Lucy
    • 1987: Agnès V. o Jane B. (Jane B. par Agnès V.) jako La fille de J.
    • 1986: Charlotte na zawsze (Charlotte for Ever) jako Charlotte
    • 1985: Złośnica (L' Effrontée) jako Charlotte Castang
    • 1985: La Tentation d'Isabelle jako Dziecko
    • 1984: Słowa i muzyka (Paroles et musique) jako Charlotte Marker
    • 2000: Nędznicy (Les misérables) jako Fantine

    Bibliografia

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform