Alison

Slowdive

  • Slowdive – angielski zespół muzyczny grający muzykę shoegaze.

    Zespół został założony w 1989 r. przez Neila Halsteada (gitara, wokal), Rachel Goswell (gitara, wokal), Nicka Chaplina (gitara basowa), Christiana Savilla (gitara) oraz Adriana Sella (perkusja). Ten ostatni wkrótce został zastąpiony przez Simona Scotta, który z kolei w 1994 r. został zastąpiony przez Iana McCutcheona.

    Po rozwiązaniu Slowdive Goswell, Halstead i McCutcheon utworzyli zespół Mojave 3.

    Dyskografia

    Albumy

    • Just for a Day (1991)
    • Souvlaki (1993)
    • Pygmalion (1995)

    EP

    • Slowdive (1990)
    • Morningrise (1991)
    • Holding Our Breath (1991)
    • Outside Your Room (1993)
    • 5 EP (1993)
    • 5 EP (In Mind Remixes) (1993)

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform