Emmanuelle Seigner

  • Emmanuelle Seigner (ur. 22 czerwca 1966 w Paryżu, Île-de-France) - francuska modelka, aktorka filmowa i okazjonalnie wokalistka.

    Biografia

    Pochodzi z artystycznej rodziny. Jest córką fotografa i dziennikarki, starszą siostrą aktorki Mathilde Seigner oraz piosenkarki Marie-Amélie Seigner.

    Emmanuelle Seigner uczęszczała do katolickiej szkoły.

    30 sierpnia 1989 wyszła za mąż za Romana Polańskiego.

    Próbuje swoich sił także jako piosenkarka. Wraz z francuskim zespołem pop-rockowym Ultra Orange nagrała płytę Ultra Orange & Emmanuelle wydaną w 2007 roku. W lutym 2010 roku ukazał się solowy album Emmanuelle Seigner zatytułowany Dingue. Zaśpiewała także z Brettem Andersonem na ich wspólnym singlu „Les mots simples”.

    W 2012 roku wspierała kampanię prezydencką Nicolasa Sarkozy'ego.

    Wybrana filmografia

    • 1984 - Rok meduzy
    • 1985 - Detektyw jako bahamska księżniczka
    • 1986 - Cours privé jako Zanon
    • 1988 - Frantic jako Michelle
    • 1990 - Il Male oscuro jako dziewczyna
    • 1992 - Gorzkie gody jako Mimi
    • 1994 - Le Sourire jako Odile
    • 1996 - Pourvu que ça dure jako Julie Neyrac
    • 1997 - La Divine poursuite jako Bobbi
    • 1997 - Nirvana jako Lisa
    • 1998 - Złodziej prędkości (RPM) jako Michelle
    • 1998 - Plac Vendôme (Place Vendôme) jako Nathalie
    • 1999 - Buddy Boy jako Gloria
    • 1999 - Dziewiąte wrota (The Ninth Gate) jako dziewczyna
    • 2000 - Fernando Krapp m'a écrit cette lettre
    • 2001 - Laguna
    • 2001 - Streghe verso nord jako Lucilla
    • 2003 - Pozory i złudzenia (Corps a corps) jako Laura Bartelli
    • 2003 - Sans toi jako Armelle
    • 2003 - Os Imortais jako Madeleine Durand
    • 2004 - I żyli długo i szczęśliwie jako Nathalie
    • 2005 - Kulisy sławy (Backstage)
    • 2006 - Niczego nie żałuję – Edith Piaf jako Titine
    • 2007 - Four Last Songs jako Helena
    • 2007 - Motyl i skafander jako Céline Desmoulins
    • 2010 - Essential Killing jako Margaret
    • 2013 - Wenus w futrze (La Vénus à la fourrure) jako Vanda

    Nagrody i nominacje

    • 1999: Plac Vendôme (nominacja) César dla najlepszej aktorki drugoplanowej[5]
    • 2007: Niczego nie żałuję – Edith Piaf (nominacja) Satelita dla najlepszej aktorki drugoplanowej w filmie dramatycznym[5]

    Teledyski

    Koncerty w Polsce

    • 17 maja 2007, gospodarstwo rolne Reduta, Warszawa, uroczysta gala rozdania muzycznych nagród magazynu Machina: Machinery 2007[36][37]
    • 28 kwietnia 2010, Kino Palladium, Warszawa[38]
    • 22 maja 2010, na festiwalu Smooth Festival Złote Przeboje Bydgoszcz[39]
    • 6 lipca 2012, dziedziniec Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi – w ramach czwartej edycji Targowa Street Film&Music Festival[40][41]

    Oprócz tego, wystąpiła gościnnie:

    • 4 września 2009, w ramach Orange Warsaw Festival, gdzie była gościem podczas koncertu Andrzeja Smolika[4]
    • 14 marca 2010 w programie Tańca z gwiazdami, wykonując piosenkę „Dingue”[42]
    • 23 października 2010 na imprezie zorganizowanej z okazji 40 urodzin TVP2, gdzie wykonała dwa utwory: „Dingue” i „Femme fatale”.

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform