Chuckie

  • Chuckie, właśc. Clyde Sergio Narain (ur. 25 czerwca 1978 w Paramaribo) - surinamski DJ i producent muzyczny, prekursor gatunku muzycznego dutch house.

    Życiorys

    Chuckie urodził się na krótko po powstaniu niepodległego Surinamu w jego stolicy, Paramaribo, gdzie także dorastał i spędził całe swoje dzieciństwo. Od najmłodszych lat towarzyszyły mu lokalne brzmienia muzyczne, jako nastolatek jednak za pomocą przyjaciela Narain odkrył muzykę elektroniczną i klubową, której szybko stał się entuzjastą. Jako 13 latek Chuckie rozpoczął tworzyć swoje pierwsze mixy, a niewiele potem zaczął grywać jako DJ - na początku w gronie rodziny i przyjaciół. W 1993 roku młody Surinamczyk opuścił ojczyznę i przyjechał do Hagi, gdzie profesjonalnie działał jako DJ w klubie Voltage Club. Od tamtego czasu Chuckie dużą część czasu spędza w Holandii i wstęp do swojej kariery zaczynał właśnie tutaj, choć nadal regularnie odwiedza ojczyznę. Łatwość w dobrym odnalezieniu się w holenderskiej kulturze wynika m.in. z braku bariery językowej, gdyż Surinam jest dawną kolonią holenderską a także byciu częścią kultury klubowej, która w Holandii jest świetnie rozwinięta i uważana przez niektórych wręcz za część kultury narodowej.

    Do swoich osiągnięć surinamski DJ może zaliczyć m.in. współpracę z nieistniejącym już duetem LMFAO, z którym stworzył jeden, ze swoich największych hitów pt. Let the Bass Kick in Miami, a także remiksy dla Deadmau5a, Davida Guetty czy Enrique Iglesiasa.

    W 2010 roku Chuckie podczas Dnia Królowej zagrał dla kilkudziesięciotysięcznej publiczności.

    Dyskografia

    Kompilacje

    • 2007: Dirty Dutch
    • 2008: Dirty Dutch 2008
    • 2009: Dirty Dutch Outsiders
    • 2010: Dirty Dutch Fallout
    • 2011: Dirty Dutch Blackout

    Single

    • 2008: Let The Bass Kick
    • 2009: Moombah!' (with Silvio Ecomo
    • 2009: Let the Bass Kick In Miami Bitch (with LMFAO)
    • 2009: Aftershock
    • 2011: What Happens In Vegas (with Gregor Salto)
    • 2011: Who Is Ready To Jump
    • 2012: Together
    • 2012: Electro Dude (with GLOWINTHEDARK)
    • 2012: The Numb3r5 (with Gregori Klosman)
    • 2012: Breaking Up (with Promise Land feat. Amanda Wilson)
    • 2012: Make Some Noise (with JunxterJack)
    • 2013: Down to This (with Dzeko & Torres)
    • 2013: Makin' Papers (feat. Lupe Fiasco, Too $hort & Snow tha Product)
    • 2013: Skydive (with Maiday)
    • 2013: NRG (with GLOWINTHEDARK)
    • 2014: Dirty Funkin' Beats
    • 2014: Bitches Be Like
    • 2014: Vamonos (with Kronic & Krunk)
    • 2014: Bang! (with Diamond Pistols feat. Hyper Crush)
    • 2015: Rock da Scene (with Vice feat. Sgt Slick)
    • 2015: Burn (with Promise Land)

    Remiksy

    • Ixxel – Drop That Beat (DJ Chuckie Mix)
    • Gio – X–Girl (DJ Chuckie Remix)
    • Brace – Hartendief (DJ Chuckie Remix)
    • Real El Canario – U Rock (Chuckie's Not In Amsterdam Remix)
    • Ron Carroll – Walking Down the Street (Gregor Salto, Chuckie & Dave Moreaux Remix)
    • Sidney Samson featuring MC Stretch – Pump Up the Stereo (DJ Chuckie & Dave Moreaux Remix)
    • Unders and Drrie – 3 Days in Kazachstan (Chuckie Remix)
    • The Partysquad – Stuk (Chuckie's Hustled Up Mix)
    • Joachim Garraud – Are U Ready (Chuckie Remix)
    • David Guetta, Chris Willis, Steve Angello and Sebastian Ingrosso – Everytime We Touch (Chuckie Remix)
    • David Guetta featuring Akon – Sexy Bitch (Chuckie & Lil Jon Remix)
    • David Guetta featuring Estelle – One Love (Chuckie & Fatman Scoop Remix)
    • Bob Sinclar featuring Shabba Ranks – Love You No More (Chuckie Remix)
    • Groovewatchers – Sexy Girl (DJ Chuckie Remix)
    • Hardwell and Rehab – Blue Magic (Chuckie & Silvio Ecomo Remix)
    • Chris Kaeser – Who's in the House (DJ Chuckie Remix)
    • Sunnery James and Ryan Marciano – Pondo (Chuckie & Silvio Ecomo Mix)
    • Bob Sinclar featuring Sean Paul – Tik Tok (Chuckie & R3hab Remix)
    • 3OH!3 featuring Kesha – First Kiss (Chuckie Remix Extended)
    • Black Eyed Peas – Rock That Body (Chuckie Remix)
    • Kelly Rowland featuring David Guetta – Commander (Chuckie & Albert Neve Remix)
    • Enrique Iglesias featuring Ludacris and DJ Frank E – Tonight (I'm Lovin' You) (Chuckie Remix)
    • Enrique Iglesias featuring Pitbull – I Like It (Chuckie Remix)
    • Robbie Rivera featuring Fast Eddie – Let Me Sip My Drink (Chuckie Remix)
    • Sidney Samson featuring Lady Bee – Shut Up & Let It Go (Chuckie Remix)
    • Luis Lopez vs. Jesse Lee – Is This Love (Chuckie Remix)
    • Erick Morillo and Eddie Thoneick featuring Shawnee Taylor – Live Your Life (Chuckie Remix)
    • Toni Braxton – So Yesterday (Chuckie Remix)
    • Sergio Mauri featuring Janet Gray – Everybody Dance (Chuckie Remix)
    • Nari & Milani and Cristian Marchi featuring Luciana – I Got My Eye On You (Chuckie Remix)
    • Pendulum – Witchcraft (Chuckie Remix)
    • Mohombi – Bumpy Ride (Chuckie Remix)
    • Moby – Jltf (Chuckie Remix)
    • Lil Jon featuring Claude Kelly – Oh What A Night (Chuckie Remix)
    • Felix Da Housecat – Silver Screen Shower Scene (Chuckie & Silvio Ecomo Acid Mix)
    • Picco – Venga (Chuckie's Back to Voltage Remix)
    • Diddy - Dirty Money – Hello, Good Morning (Chuckie's Bad Boy Went Dirty Dutch Remix)
    • Lock 'N Load – Blow Ya Mind 2011 (Chuckie Meets Obek & Neve Mix)
    • Nervo featuring Ollie James – Irresistible (Chuckie & Gregori Klosman Remix)
    • Michael Jackson – Hollywood Tonight (Chuckie Remix)
    • Ely Supastar and Henry L featuring Dawn Tallman – Money for Love (Chuckie Remix)
    • DJ Smash – From Russia With Love (Chuckie & Gregori Klosman Remix)
    • Carolina Márquez – Wicked Wow (DJ Chuckie Extended Mix)
    • Nause – Made Of (Chuckie Remix)
    • Mastiksoul and Dada featuring Akon and Paul G - Bang It All (Chuckie Remix)
    • Diddy - Dirty Money - I Hate That You Love Me (Chuckie Marquee Remix)
    • Jean-Roch featuring Flo Rida and Kat Deluna – I'm Alright (Chuckie Remix)
    • Erick Morillo and Eddie Thoneick featuring Shawnee Taylor – Stronger (Chuckie & Gregori Klosman Remix)
    • Eva – Ashes (Chuckie Remix)
    • Wynter Gordon – Buy My Love (Chuckie Remix)
    • The Saturdays – Notorious (Chuckie Extended Mix)
    • DJ Obek featuring Ambush – Craissy (Chuckie & Albert Neve 4Ibiza Remix)
    • Laurent Wery featuring Taylor Swift and Dev – Hey Hey Hey (Pop Another Bottle) (Chuckie Club Mix)
    • Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love (Chuckie Extended Mix)
    • Kelly Rowland – Down for Whatever (Chuckie Remix)
    • Neon Hitch – Bad Dog (Chuckie Remix)
    • Wildboys – Dominoes (Chuckie Extended Mix)
    • Neon Hitch - F U Betta (Chuckie Club Remix)
    • Sarvi - Amore (Chuckie Remix)
    • Donaeo - Party Hard (Genairo Nvilla & Chuckie Amazone Project Remix)
    • Skepta - "Punch His Face" (Genairo Nvilla & Chuckie King Of Drums Rework)
    • Aba and Simonsen - Soul Bossa Nova (Chuckie & Mastiksoul Remix)
    • KeeMo featuring Cosmo Klein - Beautiful Lie (Chuckie, Ortzy & Nico Hamuy Remix)
    • Dada Life - Rolling Stones T-Shirt (Chuckie Remix)
    • Milk & Sugar featuring Neri Per Caso - Via Con Me (It's Wonderful) (Chuckie Remix)
    • Wallpaper - Fucking Best Song Ever (Chuckie & Glowinthedark Remix)
    • Baauer - Harlem Shake (Chuckie Remix)
    • Sub Focus featuring Alpines - Tidal Wave (Chuckie Remix)
    • Pitbull featuring TJR - Don't Stop the Party (Chuckie's Funky Vodka Mix)
    • Shakira - Dare (La La La) (Chuckie Remix)
    • T-ara - Sugar Free (Chuckie Remix)
    • Deadmau5 - Ghosts 'n' Stuff (Chuckie Remix)

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform