It's Not Your Fault

New Found Glory

  • New Found Glory (dawniej A New Found Glory). Sami określają swoją muzykę jako Easy Core.

    Historia

    Początek, debiutancka EP oraz "Nothing Gold Can Stay" (1997–1999)

    Zespół powstał w okresie letnim 1997 roku kiedy to Jordan Pundik (wokalista) poznał Stephena Kleina (gitarzysta) w "Marjory Stoneman Douglas High School". Już wtedy zaczęli razem tworzyć muzykę. Nazwa zespołu powstała podczas gdy Jordan i Steven pracowali w restauracji "Red Lobster". Jak to Jordan stwierdził - Jak wymyśliliśmy nazwę? Napisaliśmy ją na serwetce. Wydaje mi się, że wsadziliśmy coś z piosenki zespołu Get Up Kids "A Newfound Interest in Massachusetts". Następnie zaprosili do wspólnej gry basistę Iana Grushkę, który wcześniej grał w zespole o nazwie "Inner City Kids". Pierwsze próby odbywały się w garażu Iana. Następnie uzupełnili skład o perkusistę Joe "Taco Joe" Moreno. Wkrótce potem, Chad Gilbert, były wokalista Shai Hulud, dołączył do nich na gitarę zamykając kwintet.

    Zespół nagrał swoją debiutancką EP-kę "It's All About Girls" w 1997 roku w mieszkaniu przyjaciela, która była kolportowana przez niezależną wytwórnię Fiddler Records. Współpraca z Moreno nie układała im się jak najlepiej. Chad stwierdził w wywiadzie dla Alternative Press, że perkusja na EP-ce była źle zagrana. Wkrótce Moreno został zastąpiony przez obecnego perkusistę Cyrusa Bolooki. Po ustabilizowaniu składu NFG wyruszyli w trasę na wschodnie wybrzeże i szybko sprzedali cały nakład EP-ki. Undergroundowy sukces zespołu przyciągnął uwagę wytwórni płytowej Eulogy Recordings co zaowocowało podpisaniem umowy i zwiększeniem dystrybucji ich muzyki.

    Po sukcesie "It's All About Girls", zespół nagrał swój debiutancki album "Nothing Gold Can Stay" (1999). Początkowo sprzedawali go z jednostronną wkładką podczas koncertów wspierających grupę NOFX. Richard Reines, współzałożyciel Drive-Thru Records bacznie obserwując ich dokonania, spotkał się z zespołem i zaproponował współpracę. NFG podpisali w pięcioosobowym składzie umowę z Drive-Thru na 5.000 $ za licencję Nothing Gold Can Stay, która sprzedała się w ponad 300.000 egzemplarzy.

    W 2009 Nothing Gold Can Stay została okrzyknięta mianem "10 Classic Albums of '99" na łamach Alternative Press.

    Muzycy

    • Jordan Pundik – wokal (od 1997)
    • Chad Gilbert – gitara (od 1997)
    • Ian Grushka – gitara basowa (od 1997)
    • Cyrus Bolooki – perkusja (od 1997)
    • Joe Moreno – perkusja (1997)
    • Steve Klein – gitara (1997 - 2013)
    • Michael Bethancourt – keyboard, syntezatory (od 2007)
    • Anthony Raneri – gitara (2010)
    • James Dewees – keyboard, syntezatory (2003—2005)

    Dyskografia

    • Nothing Gold Can Stay (1999)
    • New Found Glory (2000)
    • From The Screen To Your Stereo Part I (2000)
    • Sticks and Stones (2002)
    • Catalyst (2004)
    • Coming Home (2006)
    • From The Screen To Your Stereo Part II (2007)
    • Not Without A Fight (2009)
    • Radiosurgery (2011)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform