Sinitta

  • Sinitta Renet Malone.

    Życiorys

    Wczesne lata

    Przyszła na świat w Seattle w stanie Waszyngton jako jedna z bliźniaczek – ma siostrę Gretę. Sinitta uczęszczała do szkoły z internatem w Wielkiej Brytanii.

    Początki kariery

    Swoją karierę w show biznesie rozpoczęła występując w musicalu Czarnoksiężnik (The Wiz, 1980).

    Kariera muzyczna

    Sinitta początkowo nagrywała muzykę taneczną w 1983 roku, wydając swój pierwszy singiel "Break Me Into Little Pieces" z Hot Gossip. W tym samym roku pojawiła się także w wideoklipie piosenki "Rock the Boat" śpiewanym przez Forresta. Przełomem były jej piosenki disco-pop wyprodukowane przez właściwy studio Stocka, Aitkena i Watermana - "Cruising" (1984) i "So Macho" (1985), które trzy miesiące później w marca 1986 r. wspięły się na pozycję drugą. Sinitta znalazła się w czasopismach brytyjskich dla nastolatek. Trzy kolejne Top 10 singli to "Toy Boy" (numer 4, lipiec 1987), "Cross My Broken Heart" (numer 6, marzec 1988) i "Right Back Where We Started From" (numer 4, czerwiec 1989). Cover hitu "Love and Affection" Roberta Knighta z 1973 r. osiągnął numer 20 w październiku 1989 r. W 1992 r. podpisała kontrakt z Arista Records label. Jednak w lipcu 1992r. utwór "Shame Shame Shame" utknął na 28. miejscu. Na początku 1993 r. wydała singiel "The Supreme EP", który wyróżniał się kolekcją coverów. W 1998 r. powróciła na scenę pop z albumem "Naughty Naughty". Skoncentrowała się potem na teatrze i pracy A&R.

    Życie osobiste

    Była związana z angielskim piłkarzem pochodzenia nigeryjsko-gujańskiego Johnem Fashanu, brytyjskim piosenkarzem, kompozytorem i aktorem Davidem Essex (1984), angielskim łowcą talentów i producentem telewizyjnym Simonem Cowellem (1984; byli razem, z przerwami, przez 20 lat, spotykali się, kiedy Sinitta miała zaledwie 14 lat.

    W kwietniu 2002 r. wyszła za mąż za Andy'ego Willnera. W listopadzie 2005 r. ogłoszono, że Kerry West miała być zastępczą matką dla dziecka z mężem. Po ośmiu tygodniach do tej macierzyństwa zastępczego, jednak West poroniła. Sinitta wyznała, że aborcja miała ogromny wpływ na jej życie i była jednym z czynników, który uniemożliwił jej posiadanie dzieci.

    Dyskografia

    albumy

    • 1987: Sinitta! (wyd. Fanfare)
    • 1989: Wicked! (wyd. Fanfare)
    • 1995: Naughty Naughty (wyd. Arista)
    • 1998: The Best of Sinitta (wyd. Pegasus)
    • 1999: The Very Best of...Sinitta/Toy Boy (wyd. Pegasus)
    • 2009; The Hits+ Collection 86-09: Right Back Where We Started From (wyd. Cherry Pop/PMG Music/Sony Music)
    • 2010: Greatest Hits + Bonus DVD (wyd. Cherry Pop/Sony Music)
    • 2011: Sinitta! [Remastered x 2CD edycja specjalna] (wyd. Cherry Pop)
    • 2011: Wicked! [Remastered x 2CD edycja specjalna] (wyd. Cherry Pop)

    single

    • 1983: "Break Me Into Little Pieces" (z Hot Gossip)
    • 1983: "Don't Beat Around the Bush" (z Hot Gossip)
    • 1983: "I Could Be"
    • 1983: "Never Too Late"
    • 1984: "Cruising"
    • 1985: "So Macho"
    • 1986: "So Macho"/"Cruising"
    • 1986: "Feels Like the First Time"
    • 1987: "Toy Boy"
    • 1987: "GTO"
    • 1988: "Cross My Broken Heart"
    • 1988: "A Place in the Sun" (Winjama; Various)
    • 1988: "I Don't Believe In Miracles"
    • 1989: "Right Back Where We Started From"
    • 1989: "Love On a Mountain Top"
    • 1989: "Lay Me Down Easy"
    • 1990: "Hitchin' a Ride"
    • 1990: "Bridge Over Troubled Water" (z The Session)
    • 1990: "Love and Affection"
    • 1992: "Shame Shame Shame"
    • 1993: "The Supreme EP"
    • 1993: "Aquarius"
    • 1997: "You Can Do Magic" (The Mojams z Debbie Currie)
    • 2014: "So Many Men So Little Time"

    Linki zewnętrzne

    • Sinitta w bazie Internet Movie Database (IMDb) (ang.)
    • Sinitta w bazie filmweb.pl
    • Sinitta w Internetowej Bazie Filmowej (fdb.pl)

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform