Fonky Family

  • Fonky Family - francuska grupa hip-hopowa pochodząca z Marsylii, na południu Francji. Grupa ta była aktywna w latach 1994-2006. W jej skład wchodzili Rat Luciano (Christophe Carmona), Sat l'Artificier (Karim Haddouche), Don Choa (François Dilhan), Menzo (Mohamed Ali), Pone (Guilhem Gallart), Fel (Karim Laoubi) i DJ Djel (Djelalli El-Ouzeri).

    Biografia

    Grupa w latach swojej aktywności składała się z czterech raperów Le Rat Luciano, Sat l'Artificier, Don Choa i Menzo, producentów Pone i DJ Djel, tancerki Fel oraz piosenkarek Karima i Namor. Nazwa Fonky pochodzi od tego, że założyciel grupy Le Rat Luciano we wczesnych latach swojego życia słuchał dużo muzyki z gatunku funk. Za początek działalności grupy uważa się 1994 rok. Ich pierwszy utwór to "On Pète Les Plombs". W 1995 r. jako zespół Fonky Family pojawili się gościnnie w utworze "Les Bad Boys de Marseille", pochodzącego z albumu pt. Métèque et Mat francuskiego rapera Akhenatona - członka grupy IAM.

    Ich pierwszy studyjny album został wydany w 1997 roku. Zawiera wcześniej niepublikowane piosenki oraz wersje live. Album osiągnął status złotej płyty w ciągu miesiąca.

    W 2001 r. zespół wydał kolejny minialbum pt. Hors Série Volume 2. Między czasie członkowie grupy zajęli się solową karierą. W 2002 roku swój debiutancki album pt. Dans Mon Monde wydał Sat l'Artificier oraz Don Choa - Vapeurs Toxiques. DJ Djel w 2001 i 2003 r. wydał kompilacje. W 2003 roku ukazał się album koncertowy grupy pt. Live au Dôme de Marseille, który osiągnął status złotej.

    9 stycznia 2006 roku odbyła się premiera ostatniego albumu zespołu Fonky Family - Marginale Musique.

    Dyskografia

    Źródło.

    • Si Dieu Veut... (1997)
    • Art de Rue (2001)
    • Marginale Musique (2006)
    • Hors Série Volume 1 (1999)
    • Hors Série Volume 2 (2001)
    • Live au Dôme de Marseille (2003)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform