Salif Keita

  • Salif Keïta (ur. 12 sierpnia 1949 w Djoliba) - wokalista malijski, łączący zachodnioafrykańskie i europejskie tradycje muzyczne.

    Biografia

    Salif Keïta, jako albinos, od dziecka był wyobcowany w społeczeństwie mandinka. W 1984 wyjechał do Paryża, gdzie zyskał międzynarodową sławę jako muzyk.

    Dyskografia

    • Soro (Mango, 1987)
    • Ko-Yan (Mango, 1989)
    • Amen (Mango, 1991)
    • Destiny of a Noble Outcast (PolyGram, 1991)
    • Folon (Mango, 1995)
    • Rail Band (Melodie, 1996)
    • Seydou Bathili (Sonodisc, 1997)
    • Papa (Blue Note, 1999)
    • Mama (Capitol, 2000)
    • Sosie (Mellemfolkeligt, 2001)
    • Moffou (Universal Jazz France, 2002)
    • The Best of the Early Years (Wrasse, 2002)
    • Remixes from Moffou (Universal Jazz France, 2004)
    • M'Bemba (Universal Jazz France, 2005)
    • La différence (Emarcy ,2009)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform