Stories From Dogland

Pati Yang

  • Pati Yang (właśc. Patrycja Hilton, z domu Grzymałkiewicz, ur. 26 marca 1980 we Wrocławiu) - polska piosenkarka.

    Życiorys

    Pierwsze osiem lat życia spędziła w trasach koncertowych - razem z mamą i jej ówczesnym partnerem Janem Borysewiczem, liderem zespołu Lady Pank. W 1998 nagrała i wydała swoją debiutancką płytę Jaszczurka. W trasie promującej płytę uczestniczył zespół Robot. Przez kolejne dwa lata prowadziła audycję autorską w Radiostacji.

    Następnie przeprowadziła się do Londynu, gdzie wspólnie z mężem Stephenem Hiltonem założyła projekt Children.

    Współpracowała również z Davidem Holmesem, z którym współtworzyła muzykę do wielu filmów np. Buffallo Soldiers, Co z oczu, to z serca, Ocean's Eleven: Ryzykowna gra, Ocean's Twelve: Dogrywka. Efektem ich współpracy był także projekt The Free Association, który w 2003 wydał ścieżkę dźwiękową do Code 46 (współpraca z Martiną Topley-Bird).

    Szerszej publiczności dała się poznać również ze współpracy z Davidem Arnoldem przy okazji pracy nad ścieżką dźwiękową do jednego z filmów o przygodach Agenta 007 - Jutro nie umiera nigdy.

    W 2005 powróciła z solowym projektem Silent Treatment. Płyta powstała w londyńskich Air Studios należących do George’a Martina, gdzie nagrywali tacy artyści jak Madonna czy Elton John. Album uzyskał nominację do nagrody polskiego przemysłu fonograficznego Fryderyka w kategorii: Album Roku Pop.

    W czerwcu 2006 w Warszawie Pati zagrała jako support przed koncertem Depeche Mode.

    W 2008 pojawiła się gościnnie na albumie The Unrest Cure gitarzysty Leo Abrahamsa (zaśpiewała w utworze "Banks of Kyoto").

    27 marca 2009 ukazał się album pod tytułem Faith, Hope + Fury, promowany singlem "Stories from Dogland". W tym samym roku zagrała w polskim serialu Londyńczycy w roli Pati Yang – piosenkarki oraz przedsiębiorcy. Wykonała tam piosenkę "Timebomb". W lutym 2010 roku wydawnictwo Faith, Hope + Fury uzyskało nominację do nagrody polskiego przemysłu fonograficznego Fryderyka w kategorii: muzyka alternatywna.

    W połowie 2010 roku wydała singiel "Tonight" pod pseudonimem Nikita.

    Dyskografia

    Solowa

    • Jaszczurka, (1998)
    • Silent Treatment, (2005)
    • Faith, Hope + Fury, (2009)
    • Wires and Sparks, (2011)
    • Wires and Sparks EP, (2011)
    • Hold Your Horses EP, (2012)
    • Jaszczurka
    • Underlegend
    • All That Is Thirst
    • Reverse the Day
    • Stories from Dogland
    • Near to God
    • Take a While
    • Tonight (jako Nikita)
    • Unrealesed Songs (dostępny jedynie w Internecie)

    Inne projekty

    • 2cresky - Major System Error (2000, wokal w utworze "Plastic Bag")
    • Children - Tune to Unknown (2003)
    • The Free Association - Code 46 (2004, ścieżka dźwiękowa do filmu Code 46)
    • Leo Abrahams - The Unrest Cure (2008, wokal w utworze "Banks of Kyoto")

    Kompilacje (różni wykonawcy)

    • Pozytywne Wibracje vol. 2 (1999)
    • Sampler vol. 6 (1999)
    • Polska młodzież śpiewa klasyków (Machina) (1999)
    • Egoiści (2001)
    • Piotr Kaczkowski poleca: Minimax pl (2003)
    • Marek Niedźwiecki i Agnieszka Szydłowska prezentują: Chillout Cafe (2004)
    • Friendly Beats (2006)

    Wideografia

    Solowa (teledyski)

    • Jaszczurka
    • All That Is Thirst
    • Stories from Dogland
    • Timebomb
    • Near to God

    Nagrody i nominacje

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform