Kendime Yeni Bir Ben Lazim

Sertab Erener

  • Sertab Erener (ur. 4 grudnia 1964 w Stambule) – turecka wokalistka, zwyciężczyni 48. Konkursu Piosenki Eurowizji w 2003 roku.

    Biografia

    Początki kariery

    Erener zaczęła swoją karierę w 1989 roku, kiedy to wystąpiła z zespołem Klips w krajowych eliminacjach eurowizyjnych z utworem „Hasret”, z którym zajęła ostatecznie trzecie miejsce. W 1992 roku wydała swój debiutancki album studyjny pt. Sakin ol!, który sprzedano w nakładzie miliona egzemplarzy, dzięki czemu został najlepiej sprzedającą się płytą w Turcji.

    2003: Konkurs Piosenki Eurowizji

    Pod koniec listopada 2002 roku Erener została wybrana wewnętrznie przez krajowego nadawcę publicznego Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) na reprezentantkę Turcji podczas 48. Konkursu Piosenki Eurowizji w 2003.

    Po powrocie do kraju została oficjalnie powitana na lotnisku przez Prezydenta kraju, Ahmeta Necdeta Sezera, premiera Recepa Tayyipa Erdoğana oraz marszałka parlamentu, Bülenta Arınça.

    2004–2005: No Boundaries, Aşk ölmez

    W 2004 roku Erener wydała swój pierwszy anglojęzyczny album studyjny pt. No Boundaries.

    W 2005 roku Erener nagrała kolejną płytę, zatytułowaną Aşk ölmez, którą promowały single „Aşk ölmez, biz ölürüz” i „Satılık kalpler şehri”.

    Od 2009: Painted on Water

    W 2009 roku Erener razem z Demirem Demirkanem założyła zespół o nazwie Painted on Water. Kilka miesięcy później w Stanach Zjednoczonych wydali swój pierwszy album pod tym samym tytułem.

    W 2012 roku wokalistka nagrała dżingiel dla tureckich linii lotniczych – „Globally Yours”.

    Dyskografia

    Single

    • „Zor kadın” (1999)
    • „Utanma” (2000)
    • „Bu yaz” (2000)
    • „Yeni” (2001)
    • „Everyway That I Can” (2003)
    • „Here I Am” (2003)
    • „Leave” (2004)
    • „I Believe” (2004)
    • „Aşk ölmez, biz ölürüz” (2005)
    • „Satılık kalpler şehri” (2005)
    • „Kim hakliysa” (2005)
    • „I Remember Now” (2007)
    • „Hayat beklemez” (2008)
    • „Bu böyle” (2009)
    • „Açık adres” (2009)
    • „İyileşiyorum” (2013)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform