Jimmy Barnes

  • Jimmy Barnes, właśc. James Dixon Swan (ur. 28 kwietnia 1956 w Glasgow) – australijski piosenkarz urodzony w Szkocji.

    Życiorys

    Zdobył popularność, występując z australijską grupą Cold Chisel, do której przyłączył się w 1973. W latach 1978–1983 nagrał z nią siedem albumów. Po rozpadzie grupy w grudniu 1983 Barnes rozpoczął karierę solową i jego pierwszy album zatytułowany Bodyswerve zadebiutował na australijskiej liście przebojów od razu na pierwszym miejscu, podobnie jak sześć jego następnych albumów solowych.

    W 1986 Barnesnagrał z zespołem INXS dwa single, śpiewając z Michaelem Hutchencem cover przeboju The Easybeats Good Times oraz własną kompozycje Laying Down The Law. Obydwa utwory można usłyszeć w horrorze lat 80. The Lost Boys. W późniejszym okresie po śmierci Hutchence'a Barnes występował kilkakrotnie z INXS w latach 1999–2001. W duecie z Tiną Turner nagrał nowszą wersję jej utworu Simply the Best, który był używany w kampanii reklamowej australijskiej ligi rugby.

    Posiada niespotykanie silny, bardzo charakterystyczny, zachrypnięty głos i „krzykliwy” sposób śpiewania, który jest czasami krytykowany.

    Jest ojcem piosenkarza Davida Campbella.

    Dyskografia

    • 1984: Bodyswerve
    • 1985: For The Working Class Man
    • 1987: Freight Train Heart
    • 1987: Barnstorming
    • 1990: Two Fires
    • 1991: Soul Deep
    • 1993: Heat
    • 1993: Flesh And Wood
    • 1995: Psyclone
    • 1996: Barnes Hits Anthology
    • 1999: Love & Fear
    • 2000: Soul Deeper
    • 2001: Raw
    • 2002: Double Jeopardy
    • 2002: Live (Unplugged) at The Chappel
    • 2003: Soul Deeper: Live at The Basement
    • 2004: Living Loud
    • 2005: Double Happiness

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform