Robyn Carlsson

  • Robin Miriam Carlsson (ur. 12 czerwca 1979 w Sztokholmie), lepiej znana jako Robyn – szwedzka piosenkarka pop, współpracująca też z innymi artystami i pisząca teksty. Kilkukrotna laureatka szwedzkiej nagrody Grammy. Sprzedała ponad 50 milionów kopii swoich albumów na całym świecie (stan na rok 2012).

    Kariera

    W 1991 roku Carlsson nagrała motyw muzyczny do telewizyjnego show „Lilla Sportspegeln”, jednak prawdziwą karierę muzyczną rozpoczęła trzy lata później, gdy podpisała kontrakt z wytwórnią RCA Records. Sławę zyskała dopiero po wydaniu przebojów "Show Me Love" i Do You Know (What It Takes) z debiutanckiego albumu Robyn Is Here (1997). Kolejna płyta My Truth, wydana w 1999 roku, odniosła sukces jedynie w Szwecji. Kolejna płyta, wydana po zmianie wytwórni z RCA na Jive Records, nosiła tytuł Don’t Stop the Music z 2002 roku również odniosła umiarkowany sukces. W 2004 Robyn zaproponowała wytwórni electropopowy singiel "Who's That Girl?", który ta odrzuciła. To sprowokowało piosenkarkę do odejścia z Jive i założenia własnej wytwórni, Konichiwa Records. Czwarty album, zatytułowany po prostu Robyn, otrzymał pozytywne recenzje i dobrze się sprzedawał (osiągnął numer jeden na szwedzkiej liście sprzedaży) Jednak płyta, wydana jeszcze w 2005 w Szwecji i Norwegii, do sklepów w reszcie świata dotarła dopiero w 2007/2008 roku. Przełomowy dla niej okazał się nagrany z Kleerupem singiel With Every Heartbeat, który w lipcu 2007 osiągnął szczyt UK Singles Chart, #1 w Szwecji) oraz Call Your Girlfriend (jej pierwszy numer jeden na Hot Dance Club Songs).

    Dyskografia

    Albumy

    • 1995 - Robyn Is Here
    • 1999 - My Truth
    • 2002 - Don't Stop the Music
    • 2005 - Robyn
    • 2010 - Body Talk

    EP

    • 2006 - The Rakamonie EP
    • 2009 - The Cherrytree Sessions
    • 2010 - Body Talk Pt. 1
    • 2010 - Body Talk Pt. 2
    • 2010 - Body Talk Pt. 3
    • 2014 - Do It Again (z Röyksopp)

    Kompilacje

    • 2004 - Robyn's Best
    • 2006 - Det bästa med Robyn

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform