Johnny Logan

  • Johnny Logan, właśc. Seán Patrick Michael Sherrard (ur. 13 maja 1954 we Frankston, w pobliżu Melbourne) – irlandzki wokalista i kompozytor, trzykrotny zwycięzca Konkursu Piosenki Eurowizji – podczas finału w 1980 i 1987 roku jako wykonawca, a w 1992 jako autor zwycięskiej propozycji.

    Biografia

    Dzieciństwo

    Ojciec Logana, Patrick O'Hagen, był irlandzkim tenorem, który trzy razy występował w Białym Domu (przed Johnem F. Kennedy'm, Lyndonem B. Johnsonem i Richardem Nixonem). Kiedy Johnny miał trzy lata, wraz z rodziną przeniósł się do Irlandii. W wieku trzynastu lat uczył się grać na gitarze i zaczął komponować własne piosenki. Po porzuceniu szkoły uczył się grać na gitarze elektrycznej, a także występował w folkowych i bluesowych klubach. Jego pierwsze poważne osiągnięcie to rola Adama w irlandzkim musicalu Adam i Ewa w 1977 roku.

    Kariera muzyczna

    W 1979 roku Logan wziął udział w irlandzkich selekcjach do Konkursu Piosenki Eurowizji Irish National Song Contest, do których zgłosił się z utworem „Angie”, z którym zajął ostatecznie trzecie miejsce.

    W 1984 roku Logan skomponował i napisał utwór „Terminal 3” dla irlandzkiej wokalistki Lindy Martin, z którym reprezentowała kraj podczas 29. Konkursu Piosenki Eurowizji, zajmując ostatecznie drugie miejsce.

    W 1992 roku skomponował drugi utwór dla Martin – „Why Me?”, z którym wokalistka reprezentowała kraj podczas 37. Konkursu Piosenki Eurowizji. Kompozycja zdobyła ostatecznie największe uznanie telewidzów, wygrywając finał widowiska z wynikiem 155 punktów. Tym samym Logan został pierwszym w historii trzykrotnym zwycięzcą Konkursu Piosenki Eurowizji.

    W 2004 roku Logan napisał utwór „The Story of My Life” dla holenderskiego wokalisty Arno Kolenbrandera, z którym artysta zgłosił się do udziału w krajowych eliminacjach Op weg naar het Songfestival do 49. Konkursu Piosenki Eurowizji.

    W 2005 roku obie zwycięskie propozycje eurowizyjne Logana zostały zakwalifikowane do stawki konkursowej koncertu Gratulacje: 50 lat Konkursu Piosenki Eurowizji zorganizowanego przez Europejską Unię Nadawców (EBU) z okazji 50-lecia widowiska. Podczas imprezy wybrana została najlepsza piosenka w historii konkursu: utwór „What’s Another Year” zajął ostatecznie 12. miejsce, a „Hold Me Now” – trzecie, przegrywając jedynie z numerami „Nel blu dipinto di blu” Domenico Modugno oraz „Waterloo” zespołu ABBA.

    31 marca 2015 roku wystąpił jako jeden z gości muzycznych podczas specjalnego koncertu jubileuszowego Eurovision Song Contest's Greatest Hits przygotowanego przez brytyjską telewizję BBC z okazji 60-lecia istnienia Konkursu Piosenki Eurowizji. W trakcie widowiska zaprezentował mieszankę trzech swoich eurowizyjnych propozycji – „What's Another Year”, „Why Me?” i „Hold Me Now”.

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • The Johnny Logan Album (1980)
    • What's Another Year (1980)
    • In London (1980)
    • Straight from the Heart (1985)
    • Hold Me Now (1987)
    • Mention My Name (1989)
    • Endless Emotion (1992)
    • Reach Out (1996)
    • Love Is All (1999)
    • Reach for Me (2001)
    • We All Need Love (2003)
    • Irishman in America (2009)
    • Nature of Love (2010)
    • The Irish Connection 2 (2013)

    Albumy świąteczne

    • Save This Christmas for Me (2001)

    Single

    • „No I Don’t Want To Fall In Love” (1978)
    • „What’s Another Year” (1980)
    • „Save Me” (1980)
    • „In London” (1980)
    • „Save Me” (1980)
    • „Give A Little Bit More (Too Much Too Soon)” (1980)
    • „Oriental Eyes” (1982)
    • „Becoming Electric” (1982)
    • „Ginny Come Lately” (1985)
    • „Straight from the Heart” (1985)
    • „Stab in the Back” (1986)
    • „Sara Smile” (1986)
    • „Hold Me Now” (1987; reedycje w 2001 i 2006)
    • „I'm Not In Love” (1987)
    • „Heartland” (1988)
    • „All I Ever Wanted” (1989)
    • „Lay Down Your Heart” (1990)
    • „One by One” (1990)
    • „How 'Bout Us” (1991)
    • „Don't Cry” (2006)
    • „Prayin” (2013)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform