DJ Bobo

  • René Baumann, DJ Bobo, zapisywane również jako DJ BoBo (ur. 5 stycznia 1968 w Kölliken, kanton Argowia) – szwajcarski DJ, piosenkarz, producent, tancerz, kompozytor. Od 2002 roku żonaty z Nancy Rentzsch, którą poznał w 1993.

    Pierwszą piosenką był zamieszczony na płycie winylowej bobo-I love you utwór Ladies In The House” 12. W latach 1993-1999 wykonywał muzykę dance. Piosenka Live in Switzerland (z singla Somebody dance with Me) była nagrana z prawdziwego koncertu w Szwajcarii w 1992.

    W 1993 roku otrzymał Nagrodę MTV Music za singel Somebody Dance With Me. W roku 2007 wystąpił w konkursie piosenki Eurowizji w Helsinkach z piosenką pod tytułem Vampires are alive, reprezentując Szwajcarię. Utwór nie zdołał awansować do finału, zajmując 20. miejsce w półfinale.

    Największą popularność przyniosły mu płyty: „There Is A Party” w 1994 roku, „World In Motion” w 1996 roku oraz „Magic” w 1998 roku.

    Jego najbardziej znane piosenki puszczane najczęściej w rozgłośniach w całej Europie to „There Is A Party”, „Let The Dream Come True”, „Freedom”, „Pray”, „Respect Yourself”, „Where Is Your Love”, „I Believe” oraz „Chihuahua”.

    Współpracuje i pracuje z wytwórniami muzycznymi:

    • Eams Musicverlag
    • Fresh Roba Music
    • Snake's Music
    • ZYX Music.

    Dyskografia

    Albumy

    • 1993 – Dance With Me
    • 1994 – Live & Remixes
    • 1994 – There Is A Party
    • 1995 – Just For You
    • 1996 – Limited Edition
    • 1996 – World In Motion
    • 1997 – World In Motion – Winter Edition
    • 1998 – Magic
    • 1999 – The Ultimate Megamix 99
    • 1999 – Level 6
    • 2001 – Planet Colours
    • 2002 – Celebration
    • 2003 – Visions
    • 2003 – Chihuahua – The Album
    • 2003 – Live In Concert
    • 2005 – Pirates of Dance
    • 2006 – Greatest Hits
    • 2007 – Vampires
    • 2008 – Ole Ole – The Party Album 2008
    • 2010 – Fantasy
    • 2011 – Dancing Las Vegas
    • 2013 – Reloaded
    • 2014 – Circus

    Single

    • 1990 – I Love You
    • 1991 – Let’s Groove On
    • 1991 – Ladies In The House
    • 1993 – Somebody Dance With Me
    • 1993 – Somebody Dance With Me (Remix)
    • 1993 – Keep On Dancing
    • 1993 – Take Control
    • 1993/1994 – Take Control (Remix)
    • 1994 – Everybody
    • 1994 – Let The Dream Come True
    • 1994 – Let The Dream Come True (Remix)
    • 1995 – Love Is All Around
    • 1995 – There Is A Party
    • 1995 – There Is A Party (Remix)
    • 1995 – Everything Has Changed (wersja nieoficlana)
    • 1995 – Freedom
    • 1996 – Love Is The Price
    • 1996 – Pray
    • 1997 – Respect Yourself
    • 1997 – It’s My Life
    • 1997 – Shadows Of The Night
    • 1998 – Where Is Your Love
    • 1998 – Around The World
    • 1998 – Celebrate
    • 1999 – Together
    • 1999 – Lies
    • 2001 – What A Feeling
    • 2001 – Hard To Say I’m Sorry
    • 2001 – The Way To Your Heart
    • 2001 – Colours Of Life
    • 2002 – Chihuahua
    • 2002 – Celebration
    • 2003 – I Believe
    • 2005 – Pirates of Dance
    • 2005 – Amazing Life
    • 2006 – Secrets of Love
    • 2007 – Vampires Are Alive
    • 2007 – We Gotta Hold On
    • 2007 – Because Of You
    • 2008 – Ole Ole (Euro 2008 Official Song)
    • 2010 – Superstar
    • 2010 – This is your Time
    • 2011 – Volare
    • 2011 – Everybody’s Gonna Dance
    • 2012 – La Vida Es (Una Flor)
    • 2013 – Somebody Dance With Me (Remix)

    Koncerty

    Koncerty DJ-a Bobo łączą różne gatunki muzyki (dance, latino, pop, pop-rock), efekty specjalne, a od roku 2002 cała muzyka jest grana i śpiewana na żywo. W Polsce wystąpił m.in. podczas „Bravo Super Show” w katowickim „Spodku” 30 listopada 1995 roku jako jedna z największych ówczesnych gwiazd muzyki dance. Półtora roku później, dzięki staraniom Pawła Kalety z zielonogórskiej „TV 51", we wtorek 13 maja 1997 roku po raz pierwszy w Polsce, w Zielonej Górze na stadionie żużlowym KS „Falubaz”, zaprezentował pełny sceniczny show w ramach europejskiej trasy promującej płytę „World In Motion”. W maju 2008 roku ruszył cykl spektakli Vampires Alive Tour (pokazy przedpremierowe w grudniu 2007), z czego jeden odbył się w Polsce (Poznań, 27 maja 2008).

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform