La Llamada (Live)

Selena

  • Selena, właśc. Selena Quintanilla-Perez (ur. 16 kwietnia 1971 w Lake Jackson, zm. 31 marca 1995 w Corpus Christi) – meksykańsko-amerykańska piosenkarka, jedna z największych gwiazd muzyki Tejano i Latin na świecie. Sławę zdobyła głównie w krajach hiszpańskojęzycznych.

    Selena Quintanilla urodziła się w Lake Jackson w stanie Teksas z małżeństwa Abrahama Quintanilli i Marcelli Samola. W rodzinie była najmłodszym dzieckiem. Jej talent wokalny odkryto, kiedy miała 3 lata. Gdy miała 9 lat, jej ojciec utworzył grupę Selena y Los Dinos, z którą koncertowała do śmierci. Selena wydała swój pierwszy album w wieku dwunastu lat. Wydawnictwo to nie było to rozpowszechniane; zostało wydane i w całości zakupione przez ojca Seleny, Abrahama. W 1987 zdobyła tytuł Wokalistki Roku na rozdaniu Tejano Music Awards, co zaowocowało podpisaniem kontraktu z wytwórnią EMI Latin kilka lat później. Wytwórnia ta została założona specjalnie dla Seleny przez Jose Behara, który uważał, że odkrył drugą Glorię Estefan. Jej sława rozwijała się w ciągu wczesnych lat dziewięćdziesiątych i do dziś jej piosenki, i życie są rozpoznawane na całym świecie. Otrzymała najważniejszą nagrodę muzyczną Grammy za album ¡Live! Selena.

    Śmierć

    Artystka zamierzała odzyskać dokumenty, które przywłaszczyła sobie Yolanda Saldívar, wówczas kierownik fan clubu Seleny. Doszło do kłótni. Selena Quintanilla-Perez została postrzelona o godzinie 11.48 w motelu Days Inn. Mimo przewiezienia jej do szpitala zmarła o 13.05 z powodu utraty dużej ilości krwi.

    Dwa tygodnie po jej śmierci, 12 kwietnia, George W. Bush – ówczesny gubernator Stanu Teksas – ustanowił 16 kwietnia (urodziny piosenkarki) "Dniem Seleny" w Teksasie. Yolanda Saldívar za morderstwo została skazana na dożywotnią karę pozbawienia wolności.

    Upamiętnienie

    W 1997 roku z inicjatywy Abrahama Quintanilla powstał film Selena upamiętniający twórczość i życie piosenkarki. Tytułową rolę zagrała Jennifer Lopez (w scenach, gdzie bohaterka jest dorosła).

    Dyskografia

    • Selena y Los Dinos (1984) – wznowienie w 1995 r. pod tytułem Mis Primeras Grabaciones
    • Muñequito De Trapo (1986)
    • Alpha
    • And The Winner is... (1987)
    • Preciosa (1988)
    • Dulce Amor (1988)
    • Selena (1989)
    • Personal Best (1990)
    • 16 Super Exitos (1990)
    • Ven Conmigo (1990)
    • Entre a Mi Mundo (1992)
    • Baila Esta Cumbia (1992)
    • Mis Mejores Canciones – 17 Super Exitos (1993)
    • Quiero... (1993)
    • Live (1993)
    • 12 Super Exitos (1994)
    • Amor Prohibido (1994)
    • Mis Primeras Grabaciones (1995) – wznowienie albumu Selena y Los Dinos z 1984 r.
    • Grandes Exitos (1995)
    • Exitos Del Recuerdo (1995)
    • Selena y Graciela Beltran: Las Reinas del Pueblo (1995)
    • Dreaming of You (1995)
    • Exitos y Recuerdos (1995)
    • Siempre Selena (1996)
    • Selena (The Original Motion Picture Soundtrack) (1997)
    • Selena Score (1997)
    • Selena Anthology (1998)
    • All My Hits/Todos Mis Exitos (1999)
    • All My Hits/Todos Mis Exitos vol. 2 (2000)
    • Selena y Sus Inicios, Vol. 1 (2001)
    • Live – The Last Concert (2001)
    • Ones (2002)
    • Greatest Hits (2003)
    • Selena y Sus Inicios, Vol. 2 (2003)
    • Momentos Intimos (2004)
    • Selena y Sus Inicios, Vol. 3 (2004)
    • Selena y Sus Inicios, Vol. 4 (2004)
    • Selena Remembered (2005)
    • Unforgettable (2005)
    • Unforgettable: The Studio Album (2005)
    • Unforgettable: The Live Album (2005)
    • Unforgettable (2005)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform