Worlds Apart

  • Worlds Apart – brytyjski boysband założony w 1992 w Londynie przez Garry'ego Wilsona.

    Kariera

    Na początku istnienia (1992) zespół tworzyło pięciu wokalistów: Steven Hart (ur. 29 lutego 1972 r. w Londynie; w styczniu 2010 r. poślubił modelką i aktorkę Ashley Scott, mają córkę) z boysbandu Brother Beyond.

    W 1994 roku w Wielkiej Brytanii powstał pierwszy album "Together", który przyniósł minimalny rozgłos. Pod koniec 1995 roku grupę tworzyli: Steve Hart, Nathan Moore, Cal Cooper i Shelim Hannan. Wydano single: "Everybody", "Baby Come Back" (3 miejsce w Top100 Charts w 1995) i "Je te donne" (3 miejsce w Top100 Charts w 1996), które odniosły ogromny sukces i przyczyniły się w dalszym etapie do sukcesu albumu "Everybody" (m.in. 1 miejsce w Top100 Album Charts 1996 we Francji).

    Rok 1996 obfitował w największe osiągnięcia zespołu, grupa wyruszyła w swą największą trasę po wielu krajach i występowała na bieżąco w przeróżnych programach muzycznych i rozrywkowych w TV. Worlds Apart wzięli udział w projekcie "Love Message" (1995), "Hand In Hand For Children" (1996) oraz nagrali "I Was Born to Love You" - cover z repertuaru Freddi'ego Mercury, który znalazł się na płycie "Queen Dance Traxx" (1996).

    W 1997 r. ukazał się album "Don't Change", gdzie oprócz utworów w wersji angielskiej znalzazły się utwory francuskie ("Quand je rêve de toia" – 3 miejsce w sprzedaży we Francji), a nawet polskie ("Jesteś moim snem"). Jednak single "Don-t Change" i "Back to Where we Started" nie odniosły większego sukcesu, drugi z nich wykorzystano jako motyw muzyczny do filmu Kacper i Wendy. Od grupy odszedł Shelim Hannan, a zastąpił go Tim Fornar (Timothy William Fornara, ur. 2 kwietnia 1977 r. w Londynie) – członek grupy The One. Została wydana reedycja albumu "Don't Change" – "Don't Change part 2" z małymi urozmaiceniami.

    W 2000 r. grupa powraca na z albumem "Here and Now", nagrywany przez dwa lata. Miał być oznaką muzycznej dojrzałości dla zespołu, będąc utrzymanym w klasycznym stylu pop/rock. Dla urozmaicenia singiel "Language Of Love" został wydany w klimacie reggae. Album przeznaczono głównie na rynek francuski, gdzie Worlds Apart odnosili jeszcze jakiekolwiek sukcesy.

    W lutym 2006 roku grupa zorganizowała ekskluzywny koncert w Niemczech w Lipsku, gdzie obecni byli: Jerome Favier (producent grupy) i Garry Wilson (kierownik grupy). Po sukcesie tego koncertu Worlds Apart postanawił wrócić na scenę. 29 października 2007 r. ukazał się album "Platinum". To kompilacja 10. największych hitów oraz 4 nowe utwory. Album sprzedał się bardzo dobrze. Odnosząc sukcesy przy występach w programie "Dance Machine années 90's", gdzie stali się ulubieńcami publiczności w 2011 r. ruszyli w trasę koncertową po Francji, a w 2012 r. po kilku krajach Europy.

    Dyskografia

    albumy

    • 1994: Together
    • 1996: Everybody
    • 1997: Don't Change
    • 2000: Here and now
    • 2002: The Brotherhood (tylko w formie plików MP3 na stronie http://nathanmoore.free.fr)
    • 2007: Platinum (best of album)

    single

    • 1993: "Heaven Must Be Missing an Angel"
    • 1993: "Wonderful World"
    • 1993: "Everlasting Love"
    • 1994: "Could It Be I'm Falling in Love"
    • 1994: "Beggin' to Be Written"
    • 1995: "Baby Come Back"
    • 1995: "When It's Christmas Time"
    • 1996: "Everybody"
    • 1996: "Je te donne"
    • 1996: "Just Say I Said Hello"
    • 1996: "Everlasting Love"
    • 1997: "I Was Born to Love You"
    • 1997: "You Said"
    • 1997: "Rise Like the Sun"
    • 1997: "Quand je rêve de toi / I'm Dreaming of You"
    • 1997: "She Loves You (Sie Liebt Dich)"
    • 1997: "Don't Change"
    • 1997: "Je serai là"
    • 1998: "Back to Where We Started"
    • 1998: "Close Your Eyes"
    • 2000: "I Will"
    • 2000: "Language of Love"
    • 2007: "On écrit sur les murs"

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform