Blumentopf

  • Blumentopf jest niemieckim zespołem hip-hopowym z Monachium. Ich pierwszy album wyszedł w 1997 roku w Four Music, z którymi do tej pory mają podpisany kontrakt. Band ogłaszany jest jako najlepszy zespół na żywo tej epoki. Otrzymali w 2001 i 2002 roku przez czytelników gazety hip-hop Juice tytuł najlepszego live-bandu. W hip-hopowych kregach zespół ceniony jest przede wszystkim przez wysoki poziom ich tekstów i rymów. Jednak komercyjny sukces na listach, taki jak w przypadku Fettes Brot czy Begginern jeszcze ich nie spotkał.

    Story-telling, jeden z dwóch głównych składników rapu, pojawia sie w większości ich tekstów, probują za pomocą humorystycznych, ironicznych tekstów o codzienności, kontaktach międzyludzkich, imprezach i fikcyjnych historii nawiązać do prawdziwych gospodarczych i politycznych tematów.

    Battle-rap, druga część rapu, nie jest dla nich strasznie ważny. Jeżeli jakiś sie pojawi, prędzej chwalą siebie niż mówią gorzej o innych.

    Bity, najczęściej produkowane przez DJ Sepalota, cały czas się rozwijają. Pierwsze trzy albumy, szczególnie debiut, są bardziej old-schoolowe, sample były wykorzystywane z płyt funkowych, jazzowych i soulowych. Przy czwartym albumie "Gern geschehen" są również mocne "plastikowe" bity oraz niespotykane pomysły jak w "Jeder zweite linkt dich", który składa się z krótkiego samplu z muzyki filmowej.

    W ostatnich latach niektórzy członkowie zespołu nauczyli się grać na instrumentach, dlatego coraz częściej sami tworzą swoje kawałki; na Gern gesehen-DVD można zresztą zobaczyć ich live-track. W przyszłości band chce to poszerzać.

    W 2005 grupa występuje na trasie Nah-Ost, której pomysłodawca był instytut Goethego i współpracował z lokalnymi muzykami z Egiptu, Jordanii, Izraela, Syrii i Libanu.

    Podczas mistrzostw świata piłki nożnej 2006 rozpoczęli współpracę z pierwszym programem niemieckiej telewizji publicznej. Podczas relacji z meczu gry niemieckiego zespołu były komentowane przez zespół w formie kawałka.

    Skład

    • MC: Cajus Heinzmann (Cajus, Heinemann)
    • MC: Bernhard Wunderlich (Holunder, Holundermann)
    • MC: Florian Schuster (Flo, Schu)
    • MC: Roger Manglus (Roger)
    • DJ: Sebastian Weiss (Sepalot, DJ Sepalot}

    Dyskografia

    • Demo-CD (1995) - z "Ich bin sexy", "An meine Homies" etc.
    • Kein Zufall (1997) (Debüt-LP)
    • Großes Kino (1999)
    • Eins A (2001) nominowana do Comet
    • Gern geschehen (2003)
    • Musikmaschine (8 września 2006)

    Single

    • Abhängen (1996) [bez labelu i wypuszczona jako"Da Blumentopf" ]
    • 6 Meter 90 (1997)
    • Man kann nicht alles haben (1997)
    • Fensterplatz (1999)
    • Was der Handel (1999)
    • Safari (2000)
    • Liebe und Hass (2001)
    • R'n'B (2001)
    • Flirtaholics (2002)
    • Better Life GmbH (2003)
    • Macht Platz (2004)
    • Alt feat. Texta (2004)
    • Horst (18 sierpnia 2006)

    DVD

    Gern gesehen (wrzesień 2004)

    Gościnne występy

    • Wildwechsel (1996) z Fettes Brot (na ich LP Außen Top Hits, innen Geschmack)
    • Alpenpanorama & Zukunftsmusik (1998) z Total Chaos (na ich LP WerWasWannWieWo)
    • 2:2 (2000) (na Sampler Four Elements)
    • Session drei & Session vier (2000) z Main Concept (na LP Plan 58)
    • Süßlicher Weihrauch (2000) z Brotlose Kunst (na LP Sklaven der Zeit)
    • 3 mal täglich (2001) z Droopy the Hitmachine (na Kot uff de Street)
    • Bermuda Dreieck (2002) z Total Chaos (na EP Die Zwei)
    • Die unendliche Geschichte (2002) (na Sampler Rap.de/Allstars 2)
    • Kaleidoskop (2002) (EP od Blumentopf, Texta i Total Chaos)
    • Liebe und Hass Teil II (2002) z I.L.L. Will (na LP LP, niekompletne)
    • Niemand (2002) z Roey Marquis II. (naLP "Herzessenz")
    • Viel Spaß z FlowinImmO & Esther (2002) (na Sampler Four Elements Vol. 2)
    • Kaliweed (2003) z Les Babacools (na LP Companeros 36)
    • Saftig & Sei da (2003) (Style Liga #8)
    • Egal wo! (2004) z Clueso (na LP Gute Musik)
    • Alt (2004) z Texta (na LP So oder so)
    • Ich wär so gern... (2005) z Nico Suave (na CD Mit Liebe gemacht)
    • Adam und Ivo (2005) z Main Concept (na LP Equilibrium)
    • Weißt du wer? (2005) z Toni L i Black Tiger (na Maxi-CD Weißt du wer?)
    • Wer spielt mit uns? (2006) z Vier zu Eins auf deren LP Abenteuer3

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform