Blue

  • Blue – brytyjski boysband, który powstał w 2000 roku w Wielkiej Brytanii. W skład zespołu wchodziło czterech młodych Brytyjczyków: Duncan James, Antony Costa, Lee Ryan i Simon Webbe. Zespół powstał na początku 2000 roku, a sukces odniósł już swoim pierwszym singlem All Rise, który zadebiutował na 4. miejscu listy przebojów w Wielkiej Brytanii, w maju 2001 roku. Drugi singel Too Close spotkał się z jeszcze większym sukcesem i we wrześniu roku 2001 osiągnął pozycję szczytową na Wyspach. Obydwa krążki sprzedały się w nakładzie ponad dwustu tysięcy egzemplarzy. Natomiast w grudniu na rynku pojawił się trzeci singel If You Come Back, który promował debiutancki album Blue – All Rise. Płyta, utrzymana w klimacie muzyki R'n'B, znalazła ponad 1,2 miliona nabywców.

    Na wiosnę 2002 roku ukazał się czwarty singel grupy Fly By II, natomiast już w październiku światło dzienne ujrzał utwór One Love, który zadebiutował na trzecim miejscu brytyjskiej listy przebojów. Była to pierwsza piosenka promująca nowy album Blue, zatytułowany również One Love.

    Longplay ukazał się w listopadzie 2002 roku. Była to ciekawa kolekcja utworów utrzymanych w klasycznej stylistyce pop, soul i R'n'B. Znalazł się tam także cover wielkiego hitu Eltona John z 1976 roku pt. Sorry Seems To Be The Hardest Word, w którym gościnne pojawia się sam John.

    Po premierze albumu One Love, Simon, Antony, Lee i Duncan wyruszyli w swoje pierwsze w karierze tournée – gigantyczną trasę po stadionach Wielkiej Brytanii i Irlandii, która okazała się wielkim sukcesem kasowym i zyskała sobie entuzjastyczne recenzje wszędzie, gdzie odbywały się koncerty. W roku 2002 zespół odebrał kolejną serię nagród, w tym dla najlepszego zespołu pop podczas gali Top Of The Pops Awards 2002 oraz dla najlepszego zespołu brytyjskiego i za najlepsze koncerty podczas Smash Hits Awards 2002.

    Natomiast już w listopadzie 2003 roku zespół wydał kolejny studyjny album, zatytułowany Guilty. Krążek promował singel z nagraniem tytułowym. W 2004 roku zespół zawiesił działalność.

    Dnia 16 kwietnia 2009 roku, czterech artystów z zespołu Blue podjęło rozmowy w celu powrotu na scenę i nagrania wspólnie kilku nowych materiałów. 7 czerwca 2009 roku, nowe piosenki zostały zaśpiewane przez Blue na 95.8 Capital FM Summertime's Ball, który odbył się w Londynie na Emirates Stadium. W 2011 roku zajęli 11.miejsce na Eurowizji w niemieckim Duesseldorfie, reprezentowali Wielką Brytanię utworem I Can.

    Dyskografia

    Albumy

    • 2001 All Rise
    • 2002 One Love
    • 2003 Guilty
    • 2004 Best Of Blue
    • 2013 ROULETTE
    • 2015 ""Colours""

    Single

    • 2001 All Rise
    • 2001 Too Close
    • 2001 If You Come Back
    • 2002 Fly By II
    • 2002 One Love
    • 2002 Sorry Seems To Be The Hardest Word (z Eltonem Johnem)
    • 2003 U Make Me Wanna
    • 2003 Guilty
    • 2003 Signed, Sealed, Delivered, I'm Yours (ze Stevie Wonderem & Angie Stone)
    • 2004 Breathe Easy
    • 2004 Bubblin'
    • 2004 Curtain Falls
    • 2005 Get Down On It (z Lil Kim)
    • 2005 Only Words I Know
    • 2011 I Can
    • 2013 Hurt Lovers

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform