Edie Brickell

  • Edie Brickell (ur. 10 marca 1966 w Oak Cliff k. Dallas) – amerykańska piosenkarka i autorka tekstów.

    Kariera

    W późnych latach 80. współtworząc (według ówczesnej definicji tego nurtu) folk-rockowy zespół Edie Brickell & New Bohemians była jedną z najbardziej popularnych amerykańskich piosenkarek.

    Debiutancki album z 1988 Shooting Rubberbands at the Stars zawierający takie piosenki jak "Circle", "Air of December" oraz niekwestionowany hit "What I Am", który doczekał się wielu coverów, okazał się ogromnym sukcesem komercyjnym oraz uzyskał bardzo przychylne opinie krytyków muzycznych. Kolejne albumy Ghost of a Dog oraz Picture Perfect Morning (1994) również osiągnęły sukces. Mimo to Edie, będąca od 1992 w związku małżeńskim z Paulem Simonem zdecydowała się zająć swoją rodziną i wychowaniem trójki dzieci i zawiesiła karierę muzyczną. W 2003 Edie powróciła na sceną z nowym albumem Volcano.

    Teledysk Edie Brickell "Good Times" został zamieszczony na instalacyjnym CD-ROM-ie Microsoft Windows 95.

    Dyskografia

    Albumy

    • It's Like This... (1986)
    • Shooting Rubberbands at the Stars (1988)
    • Ghost of a Dog (1990)
    • Picture Perfect Morning (1994)
    • The Live Montauk Sessions (2000)
    • The Ultimate Collection (2002)
    • Volcano (2003)
    • Stranger Things (2006)
    • The Heavy Circles (2008) (płyta zespołu The Heavy Circles)
    • Edie Brickell (2011)
    • The Gaddabouts (2011) (płyta zespołu The Gaddabouts)
    • Look Out Now! (2012) (płyta zespołu The Gaddabouts)

    Single

    • What I Am (1988)
    • Little Miss S. (1989)
    • A Hard Rain's Gonna Fall (1990)
    • Mama Help Me (1990)
    • Good Times (1994)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform