In Un Giorno Qualunque

Marco Mengoni

  • Marco Mengoni (ur. 25 grudnia 1988 w Ronciglione) – włoski piosenkarz, zwycięzca trzeciej edycji programu The X Factor, zdobywca nagrody dla najlepszego europejskiego wykonawcy podczas MTV EMA 2010, reprezentant Włoch podczas 58. Konkursu Piosenki Eurowizji w 2013 roku.

    Biografia

    2009-10: The X Factor

    W 2009 roku Mengoni wziął udział w przesłuchaniach do trzeciego sezonu włoskiej edycji programu The X Factor. Na castingu zaśpiewał cover utworu „Uomini semplici” Eduardo De Crescenzo.

    Podczas występów na żywo wykonywał utwory z wielu gatunków muzycznych. Otrzymywał słowa uznania i gratulacje od wielu włoskich artystów, takich jak Mina, Giorgia, Elisa czy Adriano Celentano.

    2010: 60. Festiwal Piosenki Włoskiej, Re matto

    W lutym 2010 roku Mengoni wziął udział na 60. Festiwalu Piosenki Włoskiej w San Remo, podczas którego wykonał utwór „Credimi ancora”. Zajął ostatecznie trzecie miejsce.

    W maju piosenkarz wyruszył w swoją pierwszą trasę promocyjną Re Matto Live, która składała się z 56 dwugodzinnych koncertów.

    W ciągu roku Mengoni otrzymał Nagrodę TRL w kategorii Mężczyzna Roku.

    2011-12: Solo 2.0

    2 września 2011 roku Mengoni wydał singel „Solo (Vuelta al ruedo)”, który zapowiadał pierwszy studyjny album piosenkarza Solo 2.0 udostępniony do sprzedaży 27 września.

    Pod koniec roku Mengoni wyruszył w swoją drugą trasę koncertową, promującą płytę - Solo tour 2.0, rozpoczynając ją występem w Mediolanie.

    Mengoni pojawił się gościnnie na płycie Questo amore Lucio Dalli, z którym nagrał nową wersję piosenki „Meri Luis”.

    2013: Festiwal Piosenki Włoskiej, #prontoacorrere oraz Konkurs Piosenki Eurowizji

    W lutym rozpoczął się 63. Festiwal Piosenki Włoskiej w San Remo, do którego Mengoni zgłosił się z utworami „L'essenziale” oraz „Bellissimo”. Ostatecznie lepszą okazała się ta pierwsza, dzięki czemu zakwalifikowała się do następnego etapu konkursu.

    Po wydaniu „L'essenziale” jako singla, utwór zadebiutował na pierwszym miejscu notowania Italian Digital Downloads, na którym znajdował się kolejne osiem tygodni z rzędu.

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • Solo 2.0 (2011)
    • #PRONTOACORRERE (2013)
    • Parole in circolo (2015)

    EP

    • 2009: Dove si vola
    • 2010: Re matto

    Albumy koncertowe

    • 2010: Re matto live

    Trasy koncertowe

    • 2010: Re matto tour
    • 2011: Solo tour 2.0
    • 2013: L'Essenziale Anteprima Tour - L'Essenziale Tour[64]

    Filmografia

    Linki zewnętrzne

    Oficjalna strona Marco Mengoniego

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform