I'll Be

Foxy Brown

  • Foxy Brown, właściwie Inga Fung Marchand (ur. 6 września 1979 na Brooklynie w Nowym Jorku) – amerykańska raperka.

    W 1996 r. zadebiutowała albumem "Ill Na Na". Płyta ta sprzedała się w nakładzie 1,5 miliona egzemplarzy i osiągnęła 7. miejsce na liście Billboardu. W tworzeniu tej kompozycji pomagali m.in. Method Man, Mobb Deep i Jay Z, który pisał dla niej teksty piosenek.

    Na jej czwartym albumie, Brooklyn's Don Diva, dwa utwory wyprodukował polski producent Matheo. Najnowszy album pt. Black Roses, był nagrywany przez 5 lat, od 2004 do 2009 r., jednak nie został wydany. W 2010 r. prace nad albumem zostały wstrzymane.

    Opracowane na podstawie źródła:

    Dyskografia

    • Ill Na Na (1996)
    • Chyna Doll (1999)
    • Broken Silence (2001)
    • Brooklyn's Don Diva (2008)

    Filmografia

    • 1998 – Woo
    • 2004 – Fade to Black

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform