Devil In A Midnight Mass [Video Download]

Billy Talent

  • Billy Talent – kanadyjska grupa grająca szeroko pojętą muzykę rockową. Zespół został założony w 1993 w składzie: wokalista Ben Kowalewicz, gitarzysta Ian D'Sa, basista Jonathan Gallant i perkusista Aaron Solowoniuk.

    Historia

    Zespół powstał w 1993 roku w Mississauga, w Ontario i istniał niemal dekadę zanim osiągnął sukces medialny. Jego członkowie spotkali się w szkole średniej Our Lady of Mount Carmel i założyli swoją pierwszą kapelę „The Other One”, późniejszy „Pezz”. Pod tą właśnie nazwą nagrali swoje pierwsze płyty, w tym "Watoosh!". Ostatecznie, w 2001 roku, zespół przemianowano na „Billy Talent”. Zmiana ta wynikała z problemów prawnych dotyczących wcześniejszej nazwy.

    Kontakt Kowalewicza z pracownikiem oddziału A&R w Warner Music Canada zapewnił grupie umowę na nagranie nowej płyty, która osiągnęła błyskawiczny sukces. Zespół zyskał w Kanadzie potrójną platynową płytę

    Nazwa "Billy Talent" pochodzi z filmu "Hard Core Logo", który opowiada o zespole z lat 70. Spotyka się on po 20 latach i rusza w trasę koncertową. "Uznaliśmy, że to dobra nazwa, ponieważ jest taka arogancka, zarozumiała. My w żadnym wypadku nie jesteśmy tacy, ale taka nazwa się wyróżnia, więc jest dobra" - powiedział Ian D'Sa w pierwszym wywiadzie dla polskich mediów - "Wiele osób sądzi, że Billy to Ben, ale jest już w tej kwestii coraz lepiej. Może robimy się bardziej znani i słuchacze nabierają świadomości, że w zespole nie ma żadnego Billy'ego? Wierzymy w sprawiedliwość dziejową, która sprawi, że kiedyś ludzie będą myśleć, że w "Pearl Jam" była jakaś Pearl."

    Muzycy w swojej karierze inspirowali się takimi zespołami jak The Clash, Rage Against the Machine i Jane's Addiction.

    Muzycy

    • Ben Kowalewicz – wokal
    • Ian D'Sa – gitara, wokal wspierający
    • Jonathan Gallant – gitara basowa, wokal wspierający
    • Aaron Solowoniuk – perkusja

    Dyskografia

    Albumy studyjne

    • 1999 Watoosh! (jako Pezz)
    • 2003 Billy Talent
    • 2006 Billy Talent II
    • 2009 Billy Talent III
    • 2012 Dead Silence

    Albumy koncertowe

    • 2006 Live from the UK Sept./2006]
    • 2007 666

    EP

    • 1994 Demoluca
    • 1995 Dudebox
    • 2001 Try Honesty EP
    • 2003 Try Honesty/Living in the Shadows
    • 2009 Rusted from the Rain EP
    • 2010 iTunes Session

    Single

    • 2003 This Is How It Goes
    • 2003 Living in the Shadows
    • 2003 Try Honesty
    • 2003 Line & Sinker
    • 2003 Lies
    • 2003 The Ex
    • 2004 River Below
    • 2004 Standing in the Rain
    • 2004 Cut the Curtains
    • 2004 Prisoners of Today
    • 2004 Nothing to Lose
    • 2004 Voices of Violence
    • 2006 Devil in a Midnight Mass
    • 2006 Red Flag
    • 2006 Fallen Leaves
    • 2007 Surrender
    • 2008 This Suffering
    • 2008 Turn Your Back (Grana z zespołem Anti-Flag)
    • 2009 Rusted from the Rain
    • 2009 Devil On My Shoulder
    • 2010 Saint Veronika
    • 2010 Diamond on a Landmine
    • 2012 Viking Death March
    • 2012 "Surprise Surprise"
    • 2013 "Stand Up and Run"
    • 2013 "Show Me The Way"
    • 2013 "Runnin' Across the Tracks"
    • 2014 "Kingom Of Zod"

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform