Joan Osborne

  • Joan Elizabeth Osborne (ur. 8 lipca 1962) – amerykańska piosenkarka, znana przede wszystkim z albumu "Relish" (1995) i znajdującej się na niej piosenki "One of Us".

    Na scenie muzycznej udzielała się już od 1989 roku, ale została zauważona dopiero na festiwalu muzycznym Lilith Fair, założonym w 1996 roku przez Sarah McLachlan, specjalnie z myślą o promowaniu muzyki wykonywanej przez kobiety. Piosenkarka współpracowała z różnymi, amerykańskimi grupami muzycznymi, m.in. Grateful Dead, Dixie Chicks, The Dead, Phil Lesh and Friends. Artystka koncertuje do dziś.

    "One of Us" jest jednym z nielicznych utworów z oeuvre artystki, utrzymanych w popowych klimatach. Piosenkarka preferowała styl rockowy, balansujący między country, blues, folk i soul. O popularności "One of Us" świadczy, że został użyty m.in. jako opening w serialu "Joan z Arkadii" oraz znalazł się na ścieżkach dźwiękowych filmów Vanilla Sky i Bruce Wszechmogący. Utwór został też wykorzystany w popularnym serialu dla młodzieży Glee.

    Dyskografia

    • Relish (1995)
    • Early Recordings (1996)
    • Righteous Love (2000)
    • How Sweet It Is (2002)
    • One of Us (2005)
    • Christmas Means Love (2005)
    • Pretty Little Stranger (2006)
    • Breakfast in Bed (2007)
    • Little Wild One (2008)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform