Rasheeda

  • Rasheeda Buckner ( ur. 25 maja 1982 ) występująca jako Rasheeda – amerykańska raperka i autorka tekstów. Pochodzi z Atlanty w stanie Georgia, USA.

    Kariera

    Do 18-nastego roku życia była członkinią 3 osobowego składu Da Kaperz. W 2000 roku odeszła, aby rozpocząć solową karierę. Na swoim koncie ma 5 albumów. Jest także członkinią dwuosobowego składu Peach Candy, który współtworzy razem z wokalistką Kandi Burruss. Do 2009 roku wydała 5 albumów, i wystąpiła gościnnie m.in. z Petey Pablo, Nelly, Nivea, Cherish, oraz pojawiła się w teledysku Ciary "Goodies". Rasheeda nazywana jest Królową Crunku ("Queen of crunk"). Karierę zaczęła już jako nastolatka. Razem z dwiema przyjaciółkami stworzyły trzyosobową grupę Da Kaperz. Działały pod szyldem wytwórni D-Lo Entertainment. Grupa została zauważona w 2000 roku. Wtedy też dziewczyny zakończyły działalność, a Rasheeda rozpoczęła karierę solową.

    Dyskografia

    Albumy

    • 2001: Dirty South
    • 2002: A Ghetto Dream
    • 2006: GA Peach
    • 2007: Dat Type of Gurl
    • 2009: Certified Hot Chick

    Mixtapes

    • 2010 Boss Bitch Music
    • 2010 Boss Bitch Music Vol.2
    • 2011 Boss Bitch Music Vol.3

    Nagrody/Nominacje

    • BET Awards
      • 2010- Best Female Hip-Hop Artist (Nominacja)

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform