Robert Cray

  • Robert Cray (ur. 1 sierpnia 1953 r. w Columbus, USA) — wokalista i gitarzysta, w 1974 roku stworzył grupę The Robert Cray Band. Towarzyszył w nagraniach m.in. Albertowi Collinsowi, Ericowi Claptonowi, Tinie Turner, B.B. Kingowi, Chuckowi Berry'emu.

    Kariera

    Cray zaczął grę na gitarze jako nastolatek. W Denbigh High School w Newport News, Wirginia, jego zamiłowanie do muzyki blues i soul rozwinęło się kiedy zaczął kolekcjonować płyty. Początkowo, chciał zostać architektem, ale mniej więcej w tym samym czasie, gdy zaczął studiować architekturę, utworzył lokalną grupę muzyczną "Steakface", opisywaną jako "najlepsza grupa muzyczna z Lakewood, o której nigdy nie słyszałeś". Zdolności gitarowe i wokalne Craya przyczyniły się do listy utworów Steakface, znanych wykonawców jak Jimi Hendrix, Quicksilver Messenger Service, Fleetwood Mac, The Grease Band, Blodwyn Pig, Jethro Tull, Spirit oraz The Faces.

    W wieku 20 lat, Cray postanowił założyć własną grupę, z którą zaczął grać w miasteczkach uniwersyteckich na zachodnim wybrzeżu. Po kilku latach regionalnego sukcesu, Cray podpisał kontrakt z Mercury Records w 1982. Jego trzeci album, Strong Persuader, wyprodukowany przez Dennisa Walkera, otrzymał nagrodę Grammy, a singel "Smokin' Gun" zapewnił mu szersze uznanie i rozpoznawalność.

    ..

    Robert Cray Band

    Obecny skład zespołu

    • Robert Cray - gitara/wokal
    • Tony Braunagel - perkusja
    • Jim Pugh - instrumenty klawiszowe
    • Richard Cousins - gitara basowa

    Dyskografia

    • 1980 — Who's Been Talkin'
    • 1983 — Bad Influence
    • 1985 — False Accusations
    • 1986 — Strong Persuader
    • 1988 — Don't Be Afraid Of The Dark
    • 1990 — Midnight Stroll
    • 1992 — I Was Warned
    • 1993 — Shame + A Sin
    • 1995 — Some Rainy Morning
    • 1997 — Sweet Potato Pie
    • 1999 — Take Your Shoes Off
    • 1999 — Heavy Picks - The Robert Cray Band Collection
    • 2001 — Shoulda Been Home
    • 2002 — The Millennium Collection
    • 2003 — Time Will Tell
    • 2005 — Twenty
    • 2007 — Live from Across the Pond [Live 2CD]
    • 2008 — Live at the BBC
    • 2009 — This Time
    • 2010 - Cookin' In Mobile
    • 2012 — Nothin But Love
    • 2014 - In My Soul

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform