Boy George

  • Boy George, właśc. George Alan O'Dowd (ur. 14 czerwca 1961 w Londynie) – brytyjski piosenkarz i DJ irlandzkiego pochodzenia, były wokalista zespołu Culture Club.

    Kariera

    Największe sukcesy odnosił w pierwszej połowie lat 80. jako wokalista zespołu Culture Club, z którym wylansował takie przeboje jak "Do You Really Want to Hurt Me" (1982) i "Karma Chameleon" (1983). Szokował wówczas swoim niekonwencjonalnym wyglądem i stylem bycia.

    Po rozstaniu z Culture Club rozpoczął solową karierę i w 1987 roku wydał debiutancki album, zatytułowany Sold. Okazał się on dużym sukcesem, podobnie jak pierwszy singel, "Everything I Own". Rok później ukazał się drugi solowy album, lecz nie sprzedał się dobrze.

    Jego kariera ponownie nabrała tempa w 1992 roku, kiedy to nagrał piosenkę "The Crying Game" do filmu Gra pozorów. Singel ten był jego pierwszym hitem solowym w USA. Trzy lata później wydana została jego kolejna płyta, Cheapness and Beauty. Na przełomie lat 1998 i 1999 miała miejsce krótka reaktywacja Culture Club.

    Wiosną 2010 wyruszył w brytyjską trasę koncertową, a w październiku wydał swój kolejny album, Ordinary Alien.

    Życie prywatne

    Jest homoseksualistą.

    Wyznaje buddyzm.

    Już w latach 80. uzależnił się od heroiny i kokainy. 7 października 2005 został aresztowany w Nowym Jorku za posiadanie narkotyków.

    W styczniu 2009, za znęcanie się nad norweskim pracownikiem agencji towarzyskiej, Audunem Carlsenem, został skazany na 15 miesięcy więzienia.

    Dyskografia

    • 1987: Sold
    • 1988: Tense Nervous Headache
    • 1989: Boyfriend
    • 1989: High Hat
    • 1991: The Martyr Mantras
    • 1992: Spin Dazzle
    • 1993: At Worst... The Best of Boy George and Culture Club
    • 1995: Cheapness and Beauty
    • 1999: The Unrecoupable One Man Bandit
    • 1999: Everything I Own
    • 2002: U Can Never B2 Straight
    • 2002: Classic Masters
    • 2010: Ordinary Alien
    • 2013: This Is What I Do

    Autobiografie

    • 1995: Take It Like a Man
    • 2005: Straight

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform