Bonfire

  • Bonfire – niemiecka rockowa i heavymetalowa grupa muzyczna, założona w 1972 roku pod nazwą Cacumen. Od 1986 roku działa pod obecną nazwą.

    Historia

    Grupa powstała z inicjatywy Hansa Zillera w Ingolstadt 1972 roku pod nazwą Cacumen. Także w 1997 roku została wydana limitowana (w nakładzie 10000 egzemplarzy) edycja niemieckojęzycznego albumu Freudenfeuer. W 2002 roku z powodów osobistych gitarzysta Chris Lausmann opuścił grupę.

    Dyskografia

    Cacumen

    • Cacumen (1981)
    • Bad Widow (1983)
    • Longing For You EP (1985)

    Bonfire

    • Don't Touch the Light (1986)
    • Fireworks (1987)
    • Point Blank (1989)
    • Knock Out (1991)
    • Feels Like Comin' Home (1996)
    • Freudenfeuer (1996)
    • Rebel Soul (1998)
    • Fuel to the Flames (1999)
    • Strike Ten (2001)
    • Free (2003)
    • Double X (2006)
    • The Räuber (2008)
    • Branded (2011)
    • Schanzerherz (2013)
    • Glorious (2015)
    • Live...The Best (1993)
    • Live Over Europe! (2002)
    • One Acoustic Night (2005)
    • Double Vision (2007)
    • Fireworks Still Alive (2011)
    • Live in Wacken (2013)
    • Hot & Slow (1997)
    • Who's Foolin' Who (2000)
    • 29 Golden Bullets (2001)
    • You Make Me Feel (2009)
    • The Early Days (2004)
    • The Best (VHS) (1993)
    • Golden Bullets (DVD; 2001)
    • One Acoustic Night (DVD) (2005)
    • Double Vision (DVD; 2007)
    • The Räuber - Live (DVD; 2008)

    Członkowie zespołu

    Obecni

    • David Reece - wokal (od 2015)
    • Hans Ziller - gitary, talkbox, wokal wspierający, sitar (1972–1989, od 1992)
    • Frank Pané - gitara (od 2015)
    • Ronnie Parkes - gitara basowa (od 2015)
    • Harry Reischmann - perkusja (od 2012)

    Byli

    • Karl Ziller - gitara (1972–1980)
    • Hanns Schmidt-Theißen - instrumenty klawiszowe (ok. 1977-1980)
    • Hans Hauptmann - gitara basowa (ok. 1972-1982)
    • Hans Forstner - perkusja (ok. 1972-1986)
    • Robert Prskalowicz - gitara basowa (1982–1986)
    • Horst Maier-Thorn - gitara, gitara rytmiczna, wokal wspierający (ok. 1972-1988)
    • Michael Bormann - wokal, gitara akustyczna (1993–1994)
    • Angel Schleifer - gitara, gitara akustyczna, wokal wspierający (1988–1994)
    • Joerg Deisinger - gitara basowa, wokal wspierający, (1986–1994)
    • Edgar Patrik - perkusja, wokal wspierający (1987–1994)
    • Chris Lausmann - gitara, gitara rytmiczna, instrumenty klawiszowe, wokal wspierający (1992–2002)
    • Jürgen Wiehler - perkusja, wokal wspierający (1997–2009)
    • Dominik Hülshorst - perkusja, wokal wspierający (1986–1987, 2009–2012)
    • Claus Lessmann - wokal, wokal wspierający, gitara akustyczna, gitara basowa, gitara rytmiczna (1978–1992, 1992–2015)
    • Uwe Köhler - gitara basowa, wokal wspierający (1997–2015)
    • Chris Limburg - gitara (2006–2015)

    Bibliografia

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform