The Goo Goo Dolls

  • Goo Goo Dolls - alternatywny zespół rockowy założony w 1986 roku w Buffalo.

    Historia

    Założycielami zespołu (który pierwotnie nazywał się Sex Maggots) byli Johnny Rzeznik, Robby Takac oraz George Tutuska. Zmienili nazwę na Goo Goo Dolls przed jednym z koncertów, po tym, gdy menedżer klubu, w którym mieli grać, zabronił im występu pod nazwą Sex Maggots. W 1987 roku, dzięki wytwórni Metal Blade Records, formacja pod nową nazwą wydała swoją pierwszą płytę Goo Goo Dolls. Nazwa Goo Goo Dolls pochodziła z jednej z reklam zamieszczonych w czasopiśmie True Detective.

    Początkowo zespół był popularny głównie w rozgłośniach studenckich w ich rodzinnym Buffalo, a dopiero po ukazaniu się w 1990 roku trzeciej płyty, Hold Me Up, wiedza o grupie przedostała się do rozgłośni studenckich w innych częściach Ameryki. Utwór "We Are The Normal" z następnego, wydanego w 1993 roku albumu Superstar Car Wash, stał się pierwszym hitem zespołu, jednak tylko regionalnym. Natomiast w 1995 roku singel "Name" z płyty A Boy Named Goo odniósł ogólnokrajowy komercyjny sukces, dzięki czemu formacja zyskała status jednego z przedstawicieli sceny alternatywnej w rozgłośniach radiowych w całych Stanach Zjednoczonych.

    W 1998 roku formacja nagrała piosenkę "Iris", która pojawiła się na soundtracku do filmu Miasto Aniołów. Utwór pozostawał na szczytach list przebojów przez kilkanaście tygodni, uzyskując tytuł Najczęściej Granego Utworu 1998 Roku oraz Najczęściej Wykonywanej Piosenki Z Filmu. W 1999 roku został nominowany do trzech nagród Grammy za 1998 rok. Były to kategorie: Song Of The Year (Piosenka Roku), Record Of The Year (Nagranie Roku) oraz Best Pop Performance By A Duo Or Group (Najlepszy Popowy Występ Duetu lub Grupy). Również w 1999 roku kompozycja "Iris" otrzymała nominację do MTV Video Music Awards w kategorii Video From A Film (Klip Z Filmu).

    Czwartą nominację do Nagrody Grammy zespół uzyskał w 2000 roku za utwór "Black Balloon", w kategorii Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal (Najlepszy Rockowy Występ Duetu Lub Grupy z Wokalem). W tym samym roku formacja zdobyła nagrodę Radio Music Award w kategorii Artist Of The Year (Artysta Roku).

    W 2002 roku piosenki "I'm Still Here" oraz "Always Know Where You Are" zostały wykorzystane w filmie animowanym "Planeta skarbów".

    W 2007 roku piosenka "Before It's too Late" została wykorzystana w filmie "Transformers". W tym samym roku formacja wydała krążek podsumowujący karierę muzyczną, zatytułowany "Greatest Hits Vol.1".

    Dziewiąty w dorobku album studyjny z oryginalnymi kompozycjami, "Something For The Rest Of Us", grupa wydała w 2010 roku. Jego promocję rozpoczął singiel "Home".

    Muzycy

    • John Rzeznik – wokal prowadzący, wokal wspierający, gitara prowadząca (od 1986)
    • Robby Takac – wokal prowadzący, wokal wspierający, gitara basowa (od 1986)
    • Mike Malinin – perkusja (od 1995)
    • George Tutuska - perkusja (1986–1995)
    • Brad Fernquist - gitara rytmiczna, mandolina (od 2006)
    • Korel Tunador - instrumenty klawiszowe, gitara, saksofon, wokal wspierający (2006–2009, od 2010)
    • Nathan December - gitara (1998–2000)
    • Dave Schulz - instrumenty klawiszowe (1998–2000)
    • Greg Suran - gitara (2002–2006)
    • Jason Freese - instrumenty klawiszowe, saksofon, wokal wspierający (2001–2004)
    • Paul Gordon - instrumenty klawiszowe, wokal wspierający (2004–2006)
    • Scott Eric Olivier - instrumenty klawiszowe, gitara (2009)

    Dyskografia

    Płyty studyjne

    • 1987 - Goo Goo Dolls
    • 1989 - Jed
    • 1990 - Hold Me Up
    • 1993 - Superstar Car Wash
    • 1995 - A Boy Named Goo
    • 1998 - Dizzy Up the Girl
    • 2002 - Gutterflower
    • 2006 - Let Love In
    • 2010 - Something For The Rest Of Us
    • 2013 - Magnetic

    Albumy live

    • 2004 - Live in Buffalo: July 4th 2004

    Kompilacje

    • 2001 - What I Learned About Ego, Opinion, Art & Commerce
    • 2007 - Greatest Hits Volume One: The Singles
    • 2008 - Greatest Hits Volume Two: B-sides & Rarities

    DVD i video

    • 2003 - Music in High Places: Live in Alaska
    • 2004 - Live in Buffalo: July 4th 2004
    • 2007 - Live and Intimate

    Single

    • 1991 - "There You Are"
    • 1992 - "I'm Awake Now"
    • 1993 - "We Are The Normal"
    • 1995 - "Only One"
    • 1995 - "Flat Top"
    • 1995 - "Naked"
    • 1996 - "Name"
    • 1996 - "Long Way Down"
    • 1997 - "Lazy Eye"
    • 1998 - "Iris"
    • 1998 - "Slide"
    • 1998 - "Dizzy"
    • 1999 - "Black Balloon"
    • 2000 - "Broadway"
    • 2002 - "Here Is Gone"
    • 2002 - "Big Machine"
    • 2003 - "Sympathy"
    • 2004 - "Give A Little Bit"
    • 2005 - "Better Days"
    • 2006 - "Stay With You"
    • 2006 - "Let Love In"
    • 2007 - "Before It's Too Late (Sam and Mikaela's Theme)"
    • 2008 - "Real"
    • 2010 - "Home"
    • 2010 - "Notbroken"
    • 2011 - "All That You Are"
    • 2013 - "Rebel Beat"
    • 2013 - "Come To Me"

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform