Immigraniada (We Comin' Rougher)

Gogol Bordello

  • Gogol Bordello – nowojorski zespół muzyczny grający żywiołowego punk rocka z domieszką muzyki cygańskiej. Tworzy go ośmioro imigrantów, pochodzących głównie z Europy Wschodniej.

    Zespół został założony w 1999 przez Ukraińca Eugene'a Hütza. Początkowo zespół nazywał się Hütz and the Béla Bartóks, lecz lider zespołu (Hütz) stwierdził, że „nikt w Stanach nie będzie wiedział, kim do cholery był Béla Bartók”. Aktualna nazwa zespołu odnosi się do rosyjskiego poety Nikołaja Gogola oraz potocznej nazwy domu publicznego.

    Pierwszy singel zespołu ujrzał światło dzienne w 1999. Od tamtego czasu Gogol Bordello wydali osiem albumów oraz jedną EPkę. Zespół jest dobrze znany w Europie i USA (grał z takimi zespołami jak Primus czy Flogging Molly). W 2004 nagrał płytę „J.U.F.” wydaną w Tel Awiwie (Izrael) z synem rumuńskiego emigranta Tamirem Muskatem, członkiem dua Balkan Beat Box. Album utrzymany był w podobnej konwencji muzycznej co poprzednie wydawnictwa grupy.

    Muzyka zespołu została wykorzystana w kilku filmach, między innymi w komediodramatach: „Mądrość i seks” z 2008 roku – w reżyserii Madonny oraz „Wszystko jest iluminacją” Liev Schreibera z 2005 roku. Fragmenty ich utworu "Super Taranta!” zostały natomiast wykorzystane podczas ceremonii otwarcia Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej 2012 na Stadionie Narodowym w Warszawie.

    Skład zespołu

    (w nawiasach podano kraj pochodzenia muzyka)

    • Eugene Hütz – wokal, gitara akustyczna – (Ukraina)
    • Siergiej Riabcew – skrzypce, chórki – (Rosja)
    • Jurij Lemeszew – akordeon, chórki – (Rosja)
    • Oren Kaplan – gitara, chórki – (Izrael)
    • Thomas Gobena – gitara basowa, chórki – (Etiopia)
    • Oliver Charles – perkusja – (USA)
    • Elizabeth Sun – instrumenty perkusyjne, chórki, taniec – (Szkotka z chińskimi korzeniami)
    • Pedro Erazo – instrumenty perkusyjne, MC – (Ekwador)

    Dyskografia

    • Voi-La Intruder (1999)
    • Multi Kontra Culti vs. Irony (wrzesień 2002)
    • Gogol Bordello vs. Tamir Muskat – J.U.F (2004)
    • East Infection (styczeń 2005)
    • Gypsy Punks: Underdog World Strike (sierpień 2005)
    • Super Taranta! (lipiec 2007)
    • Trans-Continental Hustle (kwiecień 2010)
    • Моя Цыганиада (2011)
    • Pura Vida Conspiracy (2013)

    Koncerty w Polsce

    Zespół wystąpił po raz drugi (pierwszy koncert miał miejsce w CDQ w 2001) w Polsce 5 kwietnia 2002 w warszawskim klubie CDQ na koncercie zorganizowanym przez Centrum Sztuki Współczesnej. Drugi raz zespół pojawił się w Polsce 5 kwietnia 2008 w ramach XXIX Przeglądu Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu. 8 grudnia 2009 Gogol Bordello koncertowali w warszawskiej Stodole, natomiast 9 grudnia 2009 w krakowskiej Rotundzie. 21 czerwca 2011 zespół ponownie wystąpił w warszawskiej Stodole w ramach festiwalu Rock in Summer. Wystąpił także na Heineken Open’er Festival 4 lipca 2012 i 4 grudnia 2014 również w warszawskiej Stodole.

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform