Israel Kamakawiwoʻole

  • Israel „Iz” Kamakawiwoʻole (ur. 20 maja 1959 w Honolulu, zm. 26 czerwca 1997 tamże) – hawajski muzyk.

    Życiorys

    Urodził się i mieszkał na Hawajach. Poza nimi stał się popularny dzięki wydanemu w 1993 albumowi Facing Future. Utwór, który znalazł się na nim, Somewhere Over the Rainbow oraz What a Wonderful World, został użyty w wielu filmach (m.in. Joe Black, 50 pierwszych randek, Fred Claus, Australia, Hubble 3D, Listy do M.) oraz serialach (m.in. Dowody zbrodni, Ostry dyżur w odcinku On The Beach, Hoży doktorzy, Glee), a także programach telewizyjnych i reklamach.

    Ważył 343 kilogramy przy wzroście 188 cm. Ze względu na problemy zdrowotne wywołane nadwagą był kilkakrotnie hospitalizowany. Zmarł w Centrum Medycznym w Queen's w Honolulu pośrednio z powodu znacznej otyłości i związanymi z nią chorobami układu oddechowego. W dniu pogrzebu opuszczono flagę do połowy masztu, zaś trumnę z drzewa koa wystawiono na widok publiczny w budynku Kapitolu w Honolulu. Zaszczyt ten spotkał go jako jedyną osobę niebędącą urzędnikiem państwowym, a trzecią w ogóle. W ceremonii pożegnalnej uczestniczyło dziesięć tysięcy osób. Tysiące osób przybyły na ceremonię rozsypania jego prochów na Oceanie Spokojnym w Mākua Beach 12 lipca 1997.

    Miał żonę Marlene oraz córkę Ceslianne.

    Z powodu swojego pogodnego usposobienia Kamakawiwoʻole był często nazywany „Łagodnym Olbrzymem”. Znany był z miłości do Hawajów i ich mieszkańców oraz mieszkanek.

    Dyskografia

    • Ka ʻAnoʻi (1990)
    • Facing Future (1993)
    • E Ala E (1995)
    • N Dis Life (1996)
    • Iz in Concert: The Man and His Music (1998)
    • Alone in Iz World (2001)
    • Wonderful World (2007)
    • Over the Rainbow (2011)

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform