Kutless

  • Kutless – to amerykański zespół grający rocka chrześcijańskiego. Wszyscy członkowie zespołu pochodzą z Portland (Oregon), USA.

    Biografia

    Zespół założony w 2000 i początkowo nazywał się "Call Box", jednak członkowie grupy zmienili nazwę na "Kutless" zanim jeszcze wyszła ich pierwsza płyta 2002. Nazwę Kutless stworzyli w oparciu o jeden z cytatu w Biblii. Ich pierwsza płyta nosi nazwę taką jak nazwa zespołu czyli Kutless, z której singel "Run" odniósł ogromny sukces zdobywając pierwsze miejsce w rankingu najczęściej granych piosenek od 5 lat na ChristianRock.net. W 2004 po nagraniu drugiego albumu Sea of Faces pojechali na pierwszą trasę koncertową X 2004. W tym samym roku mieli wystąpić na Letnich igrzyskach olimpijskich w Grecji, ale nie dolecieli ponieważ linie lotnicze zawiesiły lot.

    W 2005 powstał ich trzeci album Strong Tower. Tuż po nagraniu tej płyty zespół opuścili basista Kyle Zeigler i perkusista Kyle Mitchell. Ich miejsca zapełnili basista Dave Leutkenhoelter i perkusista Jeffrey Gilbert, obaj z zespołu Seven Places grającego również chrześcijańskiego rocka, który się rozpadł. W tym samym roku grupa wyruszyła w trasę koncertową z płytą Strong Tower.

    Piosenka "Strong Tower" z albumu o tej samej nazwie dotarła do 1 miejsca na 20, The Countdown Magazine, ogólnoświatowego chrześcijańskiego pokazu muzyki. Amerykańska stacja MTV2 pokazywała teledyski: "Shut Me Out", "Somewhere In the Sky" i inne.

    W kwietniu 2007 z zespołu odszedł gitarzysta Ryan Shrout (u jego córki stwierdzono rzadką chorobę oka), uprzednio składając propozycję gry w Kutless swojemu dobremu koledze Nickowi Departee, który dotychczas pracował w zespole jako techniczny od gitar.

    Pod koniec 2005 grupa przystąpiła do nagrywania kolejnej czwartej płyty Hearts of the Innocent, która została wydana 21 marca 2006 niewiele później Kutless wyruszyło na trasę promować nowy album. Jesienią 2006 zarejestrowano koncert w rodzinnym Portland, z którego pochodzi płyta CD/DVD "Live from Portland".

    Początek 2008 roku Kutless spędzili w studiu, przygotowując kolejny, piąty album To Know That You're Alive, który ujrzał światło dzienne 24 czerwca. Odrodzony zespół z nowym gitarzystą przystąpił do promowania swego najnowszego dzieła.

    W 2009 zespół wydał It Is Well, najnowszy album, który muzycznie jest ukłonem w kierunku pop-rocka, w stylu płyty Strong Tower.

    Członkowie

    • Jon Micah Sumrall – śpiew (od 2001)
    • James Mead – gitara, śpiew (od 2001)
    • Dave Leutkenhoelter – gitara basowa (od 2005)
    • Jeffrey Gilbert – perkusja (od 2005)
    • Nick Departee – gitara (od 2007)

    Byli członkowie

    • Nathan Stuart A.K.A. "Stu" – gitara (2001 – 2002)
    • Kyle Zeigler – gitara basowa (2001 – 2005)
    • Kyle Mitchell – perkusja (2001 – 2005)
    • Ryan Shrout – gitara, śpiew (2001-2007)

    Dyskografia

    Albumy

    • Kutless (album) (2002)
    • Sea of Faces (2004)
    • Strong Tower (2005)
    • Hearts of the Innocent (2006)
    • Strong Tower: Deluxe Edition (2007)
    • To Know That You're Alive (2007)
    • It Is Well (2009)
    • Beliver (2012)

    Składanki

    • Open MIC Karaoke Volume 1
    • Music Inspired by the Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch, and the Wardrobe (2005)
    • WOW Christmas (2005)
    • X Worship 2006
    • X 2006
    • X 2005
    • X 2004
    • X 2003

    DVD

    • Kutless DVD (2002)
    • Kutless: Hearts of the Innocent Special Edition DVD
    • Kutless: Live From Portland CD/DVD

    Bibliografia

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform