Jessica Simpson

  • Jessica Ann Simpson (ur. 10 lipca 1980 w Abilene, Teksas), amerykańska piosenkarka i aktorka. Córka Joego i Tiny Simpsonów oraz starsza siostra Ashlee Simpson.

    Biografia

    Życie prywatne

    W wieku 19 lat poznała swojego przyszłego męża Nicka Lacheya. W 2002 roku pobrali się. A niedługo potem w amerykańskiej stacji MTV wystartował program Newlyweds: Nick and Jessica, w którym wszyscy mogli podglądać życie małżeństwa. W 2005 roku w listopadzie ogłosiła, że jest w separacji ze swoim mężem, a 30 czerwca 2006 rozwiodła się z nim.

    W 2007 roku głośno było o jej związku z Johnem Mayerem. Para rozstała się parę miesięcy później. Od listopada 2007 do czerwca 2009 roku spotykała się ze sportowcem Tonym Romo.

    14 listopada 2010 Simpson ogłosiła swoje zaręczyny z Erikiem Johnsonem. 1 maja 2012 r. para doczekała się córeczki. Dziewczynka ma na imię Maxwell Drew. 30 czerwca 2013 roku na świat przyszedł syn pary, Ace Knute.

    Działalność artystyczna

    Zadebiutowała na scenie międzynarodowej w wieku 19 lat płytą Sweet Kisses. Promował ją hitowy singiel I Wanna Love You Forever. Album ostatecznie dotarł na 25. miejsce listy U.S. Billboard 200. W 2004 roku na rynku ukazała się trzecia płyta Simpson zatytułowana In This Skin. Album okazał się sporym sukcesem komercyjnym i sprzedał się w 7 milionach egzemplarzy.

    W 2005 roku Jessica wcieliła się w postać seksownej Daisy Duke w filmie Diukowie Hazzardu.

    Pod koniec sierpnia 2006 roku wyszedł jej kolejny album A Public Affair, który promował singiel o tym samym tytule. Nie licząc Stanów Zjednoczonych i Kanady, gdzie płyta pokryła się złotem album przeszedł bez echa. Po dwóch latach Jessica wyznała: Nie powinnam wtedy wchodzić do studia. W międzyczasie zagrała w następnym filmie Pracownik miesiąca.

    W 2007 roku Jessica zaprezentowała swoją kolekcję ubrań, która cieszyła się dużą popularnością.

    Na początku 2008 roku zapowiedziała, że nagrywa nowy album, tym razem w stylistyce country. Już w maju światło dzienne ujrzał singiel Come On Over, zaś 9 września pojawiła się płyta Do You Know. Album uzyskał w miarę pozytywne recenzje, lecz sprzedaż była mniej zadowalająca. Choć krążek dotarł do 1 miejsca w zestawieniach U.S. Billboard Top Country Albums i Canada Top 50 Country Albums oraz 4. na liście U.S. Billboard szybko opuścił listy i sprzedaż światowa nie przekroczyła 150 000 egzemplarzy.

    Filmografia

    • 2009: The Witness
    • 2008: The love Guru jako ona sama
    • 2008: Blondynka w koszarach jako Megan Valentine
    • 2007: Wpadka jako ona sama
    • 2007: Blonde Ambition jako Katie Gregerstitch
    • 2006: Pracownik miesiąca jako Amy
    • 2005: Walk On
    • 2005: Diukowie Hazzardu jako Daisy Duke
    • 2002: Mistrz kamuflażu jako ona sama

    Gościnnie

    • 2002-2003: Strefa mroku jako Miranda Evans
    • 1998-2006: Różowe lata 70. jako Annette

    Dyskografia

    Single

    • 2008: Remember That
    • 2008: Come On Over
    • 2006: I Belong To Me
    • 2006: A Public Affair
    • 2005: These Boots Are Made For Walkin' feat. Willie Nelson
    • 2004: Angels
    • 2004: Take My Breath Away
    • 2004: With you
    • 2003: Sweetest Sin
    • 2002: Irresistible (So So Def Remix feat. JD & Lil Bow Wow)
    • 2001: When You Told Me You Loved Me
    • 2001: A Little Bit
    • 2001: Irresistible
    • 2000: I Think I'm In Love With You
    • 2000: Where You Are feat. Nick Lachey
    • 1999: I wanna love you forever

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform