Nick Hornby

  • Nick Hornby (ur. 17 kwietnia 1957) – angielski powieściopisarz i eseista.

    Jego twórczość często dotyczy muzyki i sportu ale również bezprzedmiotowej i obsesyjnej natury jego bohaterów.

    Bibliografia

    Powieści

    • (1992) Fever pitch (w Polsce Futbolowa gorączka)
    • (1995) High Fidelity (w Polsce Wierność w stereo)
    • (1998) About a Boy (w Polsce Był sobie chłopiec)
    • (2001) How to Be Good (w Polsce Jak być dobrym)
    • (2005) A Long Way Down (w Polsce Długa droga w dół)
    • (2007) Slam (w Polsce Wpadka)
    • (2009) Juliet, Naked (W Polsce Juliet, Naga)

    Krótkie historie

    • (1998) Faith

    Literatura faktu

    • (2003) 31 Songs ISBN 0-14-101340-0 (w Stanach opublikowane jako Songbook, ISBN 1-57322-356-5)
    • (2004) The Polysyllabic Spree ISBN 1-932416-24-2
    • (2006) Housekeeping vs. the Dirt ISBN 1-932416-59-5
    • (2008) Shakespeare Wrote for Money ISBN 1-934781-29-0

    Antologie

    • (1993) My Favourite Year: A Collection of Football Writing ISBN 0-7538-1441-2
    • (1996) The Picador Book of Sportswriting ISBN 0-330-33133-7
    • (2000) Speaking with the Angel (2000) ISBN 0-14-029678-6
    • (2005) Otherwise Pandemonium ISBN 0-14-102251-5

    Adaptacje filmowe

    • 1997 Fever Pitch — reżyseria: David Evans, scenariusz: Nick Hornby
    • 2000 High Fidelity — reżyseria: Stephen Frears
    • 2002 Był sobie chłopiec|About a Boy]] — reżyseria: Chris i Paul Weitz
    • 2005 Fever Pitch — reżyseria: Bob i Peter Farrelly
    • 2009 An Education — reżyseria: Lone Scherfig, scenariusz: Nick Hornby
    • 2014 A Long Way Down — reżyseria: Pascal Chaumeil

    Dalsza lektura

    • "Inarticulate Expression of Love" [transkrypcja radiowa]. 2008. In Talking to Kinky and Karlheinz – 170 musicians get vocal on The Music Show ed. Anni Heino, 186-193. Sydney: ABC Books. ISBN 978-0-7333-2008-8.
    • C. O’Brien: About a teenager. W: Men [on-line]. The Times, 1 października 2001. [dostęp 3 października 2007].

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform