Kim Tu Jestem

Justyna Steczkowska

  • Justyna Steczkowska (ur. 2 sierpnia 1972 w Rzeszowie.

    Kariera

    Pochodzi z wielodzietnej muzykalnej rodziny Steczkowskich. Uczęszczała do Państwowej Szkoły Muzycznej im. I. J. Paderewskiego w Stalowej Woli. W 1992 roku zrezygnowała ze studiów by poświęcić się wokalistyce. Śpiewała w zespołach rockowych Agressiva 69, Wańka Wstańka, Revolutio Cordis, a także jazzowych z własną grupą Shoco i Duet.

    W 1994 roku zwyciężyła w programie Szansa na sukces, gdzie wykonała utwór „Boskie Buenos” z repertuaru grupy Maanam. W tym samym roku wygrała koncert debiutów Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu. W 1995 wygrała Festiwal Piosenki Krajów Nadbałtyckich w Karlshamn wykonując utwór „Moja intymność”. Również w 1995 reprezentowała Polskę w Konkursie Piosenki Eurowizji w Dublinie z piosenką „Sama”, w którym zajęła osiemnaste miejsce. Wystąpiła także na Sopot Festiwal, przedstawiając w konkursie piosenki „Dziewczyna Szamana” i „Wrogu mój”. W tym samym roku nawiązała współpracę z Grzegorzem Ciechowskim, pod którego okiem nagrała debiutancką płytę Dziewczyna Szamana. Tytułowy utwór z tego albumu uznany został przebojem roku 1996 w wielu plebiscytach, a sam album, wydany na początku 1996, zyskał miano platynowej płyty, rozchodząc się w ponad 350 tys. egzemplarzy. Została wyróżniona nagrodą muzyczną Fryderyk '96 w pięciu kategoriach: Wokalistka Roku, Album Roku (Dziewczyna Szamana), Piosenka Roku („Oko za oko, słowo za słowo”), Fonograficzny Debiut Roku i Teledysk Roku („Oko za oko”). Otrzymała także statuetkę Wiktor '96 w kategorii Najlepsza Piosenkarka, Artystka Estrady. Wydana w 1997 roku druga płyta, zatytułowana Naga, osiągnęła status złotej płyty za sprzedaż ponad 50 tys. sztuk. Pochodziły z niej przeboje „Za dużo wiesz”, „Za karę” i „Kici kici maj”. Również i ten krążek wyprodukował Grzegorz Ciechowski. W tym samym roku Justyna pojawiła się gościnnie na kilku płytach innych wykonawców, m.in. zespołu Voo Voo (Flota zjednoczonych sił) i Grzegorza Turnaua (Tutaj jestem).

    W 1999 zagrała główną rolę Teresy w filmie Na koniec świata w reżyserii Magdaleny Łazarkiewicz. Do filmu powstała ścieżka dźwiękowa, z napisaną przez Justynę Steczkowską oraz Antoniego Łazarkiewicza muzyką. Promowana była utworem o tym samym tytule, do którego słowa napisała Edyta Bartosiewicz. Z okazji jubileuszu pięciolecia programu Szansa na sukces Steczkowska wzięła udział w specjalnym koncercie w Sali Kongresowej i zaśpiewała u boku Violetty Villas i laureatek programu piosenkę „Śpiewać każdy może”. Kolejna płyta, zatytułowana Dzień i Noc, z tekstami autorstwa Edyty Bartosiewicz i Katarzyny Nosowskiej ukazała się w 2000 roku. Na pierwszej części albumu artystka wykonała utwory taneczne. Druga część albumu zawierała utwory inspirowane muzyką filmową, nie zawierające słów i ozdobione tylko wokalizami Steczkowskiej. Album Mów do mnie jeszcze z roku 2001 zawierał utwory do tekstów Williama Szekspira, Cypriana Kamila Norwida, Kazimierza Przerwy-Tetmajera i Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej. W nagraniu krążka udział wziął Paweł Deląg.

    Wydana w roku 2002 płyta Alkimja nawiązywała do kultury żydowskiej i zawierała utwory śpiewane po hebrajsku, aramejsku oraz w językach ladino i jidysz. Premiera albumu została poprzedzona koncertem w Teatrze Muzycznym w Łodzi. Za sprzedaną w trzydziestu pięciu tysiącach egzemplarzy Alkimję Justyna Steczkowska otrzymała złotą płytę oraz Fryderyka '02 w kategorii Album Roku Etno-Folk. Album Femme Fatale z roku 2004 prezentował covery piosenek, które w poprzednich dekadach wykonywały słynne piosenkarki polskie i zagraniczne. Wydanie krążka zostało poprzedzone spektaklem telewizyjnym, w którym artystka wcielała się w postacie Kaliny Jędrusik, Anny German, Marilyn Monroe czy Édith Piaf. W 2006 piosenkarka wystąpiła po raz pierwszy na Przystanku Woodstock, a w grudniu wydała singel zatytułowany „Świąteczna piosenka o miłości” z muzyką i tekstem własnego autorstwa.

    Kolejnym albumem w karierze Steczkowskiej był Daj mi chwilę z 2007 roku. Promowały go utwory „To tylko złudzenie (To nie miłość)”, „Tu i tu”, „Daj mi chwilę” i „Wracam do domu”, do których również nakręcono teledyski. Płyta została wyprodukowana przez Bogdana Kondrackiego i uzyskała status platynowej. W tym samym roku brała udział w szóstej edycji programu Taniec z gwiazdami, zajmując drugie miejsce. Jej partnerem tanecznym był Stefano Terrazzino. Wystąpiła także w programie Po prostu taniec, w którym zajęła trzecie miejsce. W 2008 roku piosenkarka wzięła udział w pierwszej polskiej edycji programu Fort Boyard, w pierwszej edycji programu Ranking gwiazd oraz nominowana była do Telekamery w kategorii Muzyka, zajmując czwarte miejsce. W tym samym roku ukazał się album Puchowe kołysanki. Zawierał piosenki napisane przez Steczkowską oraz bajki czytane przez nią samą. Płyta była objęta patronatem Fundacji TVN Nie Jesteś Sam i uzyskała status złotej. Jesienią prowadziła trzecią edycję programu Gwiazdy tańczą na lodzie, w zastępstwie za Tatianę Okupnik.

    W 2009 został wydany dziesiąty studyjny album, zatytułowany To mój czas, promowany piosenką o tym samym tytule. Producentem muzycznym płyty został węgierski kompozytor i producent Victor Rakonczai. Jako pierwsza artystka polskiej estrady zagrała koncert promujący nową płytę, który był transmitowany na żywo przez internet. W roku 2009 artystka rozpoczęła prowadzenie programu fotograficznego W obiektywie Justyny Steczkowskiej w Polsat Café. W 2010 roku wydała kolejne single z płyty To mój czas: erotyk „Tylko ty znasz te zaklęcia” oraz „Kim tu jestem”. W 2011 roku wraz z Maciejem Maleńczukiem wydała płytę Mezalianse. W 2012 roku został wydany dwupłytowy album zatytułowany XV. Rok 2013 to wydanie płyty Puchowe kołysanki 2

    W latach 2013–2014 była jednym z trenerów w programie The Voice of Poland, emitowanego na antenie stacji telewizyjnej TVP2.

    29 października 2014 swoją premierę miał teledysk do piosenki „Kochankowie syreny”.

    Życie prywatne

    W 2000 roku wzięła ślub z architektem i modelem Maciejem Myszkowskim. Jesienią tego samego roku urodziła syna, Leona. Drugie dziecko artystki, syn Stanisław, przyszło na świat w 2005 roku. 13 sierpnia 2013 roku po raz trzeci została mamą rodząc córeczkę, Helenę.

    Dyskografia

    • 1996: Dziewczyna Szamana
    • 1997: Naga
    • 1999: Na koniec świata
    • 2000: Dzień i Noc
    • 2001: Mów do mnie jeszcze
    • 2002: Alkimja
    • 2003: Złota kolekcja: Moja intymność
    • 2004: Femme Fatale
    • 2007: Daj mi chwilę
    • 2008: Puchowe kołysanki
    • 2009: To mój czas
    • 2011: Mezalianse
    • 2012: XV
    • 2013: Puchowe kołysanki 2
    • 2014: Anima

    Trasy koncertowe

    • 2014: Trasa promująca 20-lecie pracy: Słupsk (Filharmonia Baltica), Chełm (Dom Kultury), Kraków (Filharmonia Krakowska), Częstochowa (Filharmonia Częstochowska), Trzebnica (Bazylika św. Jadwigi), Poznań (Teatr Wielki), Gdańsk (Filharmonia Bałtycka), Warszawa (Teatr Dramatyczny), Wrocław (Impart)[12].

    Filmografia

    • 1998: Bilboard – jako Anita, pracownica agencji
    • 1999: Na koniec świata – jako Teresa
    • 2012: Kanadyjskie sukienki – jako Bożenka

    Steczkowska zaśpiewała ponadto w filmach: Egzekutor, Prawo ojca (1999), Evening, Jutro idziemy do kina (2007) i Senność (2008).

    • 1997: Zaklęta (odc. 2)
    • 2006: Niania (odc. 28)

    Programy rozrywkowe

    • 2007: Taniec z gwiazdami – uczestniczka programu, zajęła 2. miejsce
    • 2008: Ranking gwiazd – uczestniczka programu
    • 2008: Gwiazdy tańczą na lodzie – prowadząca program
    • 2008: Fort Boyard – uczestniczka programu
    • 2009: W obiektywie Justyny Steczkowskiej – prowadząca program
    • 2013–2014: The Voice of Poland – juror programu
    • 2013: Fotorodzinka – prowadząca program

    Przypisy

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform