Sonny Landreth

  • Clyde Vernon „Sonny” Landreth (ur. 1 lutego 1951 w Canton) – amerykański muzyk bluesowy, gitarzysta używający własnej techniki do gry na gitarze slide.

    Życiorys

    Urodził się 1 lutego 1951 w Canton.

    Karierę artystyczną rozpoczął w Red Hot Louisiana Band, zespole Cliftona Cheniera, jako jedyny biały muzyk.

    Technika gry

    Landreth znany jest jako „Król stylu slydeco” („the King of Slydeco”) będącym połączeniem techniki slide guitar i zydeco, oryginalnego stylu muzycznego z Luizjany.

    Grając w stylu slide, Landreth zakłada rurkę slide na mały palec lewej ręki tak, aby pozostałymi palcami mógł grać na pojedynczych strunach.

    Dyskografia

    Albumy solowe

    • Blues Attack (1981)
    • Down in Louisiana (1985)
    • Outward Bound (1992)
    • South of I-10 (1995)
    • Crazy Cajun Recordings (1999)
    • Prodigal Son: The Collection (2000)
    • Levee Town (2000)
    • The Road We're On (2003)
    • Grant Street (2005)
    • Sonny Landreth - Live At Jazz Fest 2007 (2007)
    • From the Reach (2008)
    • Elemental Journey (2012)

    Nagrania z innymi artystami

    Z Jimmym Buffettem:

    • „USS Zydecosmobile”" i „Mademoiselle (Voulez-Vous Danser)” na Far Side of the World (2002)
    • License to Chill (2004)
    • Live at Fenway Park (2005)
    • Take the Weather With You (2006)

    Z Johnem Hiattem:

    • Slow Turning (1988)
    • The Tiki Bar is Open (2001)
    • Beneath This Gruff Exterior (2003)

    Z Ericem Johnsonem:

    • „Your Book” na Up Close

    Z Markiem Knopflerem:

    • Golden Heart
    • A Night In London

    Z innymi artystami:

    • Marshall Crenshaw - „Good Evening”
    • Buckwheat Zydeco - „When The Levee Breaks” i „The Wrong Side”" na Lay Your Burden Down
    • Gov't Mule - 32/20 Blues
    • Little Feat - Join The Band
    • Alain Bashung - Osez Joséphine

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform