Patrick Wolf

  • Patrick Wolf, właściwie Patrick Denis Apps (ur. 30 czerwca 1983 w Londynie) – brytyjski wokalista, skrzypek, multiinstrumentalista. W swojej twórczości łączy folk (głównie celtycki i galicki) z muzyką elektroniczną i elementami jazzu.

    Biografia

    Urodził się w Szpitalu św. Tomasza w Londynie. Muzyczną edukację zaczynał od lekcji gry na skrzypcach oraz śpiewu w chórze kościelnym. Od najmłodszych lat ciekawiły go eksperymenty z dźwiękiem, wcześnie zainteresował się muzyką elektroniczną z początków XX wieku i twórczością takich kompozytorów, jak Karlheinz Stockhausen. Mając 11 lat, zbudował swój pierwszy theremin. Jako czternastolatek dołączył do popartowego kolektywu Minty. Dwa lata później opuścił dom, zarabiał na ulicach Londynu, grając w kwartecie smyczkowym. Utworzył także grupę Maison Crimineaux, trio, które wykorzystywało szum biały, wpisując go w estetykę muzyki popularnej. Doświadczenia te miały wpływ na muzykę i tekstach Wolfa.

    Występy w Polsce

    W 2011 roku trzykrotnie występował w Polsce, pierwszy koncert odbył się 6 kwietnia w klubie Stodoła, 15 listopada wystąpił we Wrocławiu (Firlej) oraz 16 listopada ponownie w klubie Stodoła.

    Dyskografia

    Albumy

    • 2003: Lycanthropy (Tomlab)
    • 2005: Wind in the Wires (Tomlab)
    • 2007: The Magic Position (Loog Records)
    • 2009: The Bachelor (Bloody Chamber Music)
    • 2011: Lupercalia (Mercury Records)
    • 2012: Sundark and Riverlight (Bloody Chamber Music)

    EP

    • 2002: The Patrick Wolf EP
    • 2011: Brumalia

    Single

    • 2005: "The Libertine"
    • 2005: "Wind in the Wires"
    • 2005: "Tristan"
    • 2006: "Accident & Emergency"
    • 2007: "Bluebells
    • 2007: "The Magic Position"
    • 2009: "Vulture"
    • 2009: "Hard Times"
    • 2009: "Vulture"
    • 2010: "Damaris"
    • 2010: "Time of my life"
    • 2011: "The City"
    • 2011: "The Falcons"
    • 2011: "Together"

    Linki zewnętrzne

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience
google remarketing

adform