Blue For No Reason

Bonnie Raitt

  • Bonnie Raitt, właśc. Bonnie Lynn Raitt) – amerykańska piosenkarka i gitarzystka rockowa i popowa, przedstawicielka blues rocka i współczesnego popu.

    Bonnie Raitt debiutowała w końcu lat sześćdziesiątych XX wieku śpiewając folk rock z silnymi wpływami bluesa. Raitt była swoistym fenomenem na zdominowanej przez mężczyzn scenie blues rocka. Mimo tego, a może właśnie dzięki temu, zdołała się wybić osiągając status gwiazdy kultowej.

    Raitt śpiewała swym nieco skrzeczącym głosem przy akompaniamencie gitary. Okres największej popularności artystki przypadł na lata siedemdziesiąte. W latach osiemdziesiątych kariera jej się załamała. Dopiero album Nick of Time, nagrany w 1989, przywrócił jej status gwiazdy, lecz już w innym gatunku muzyki. Bonnie Raitt powróciła na sceny z nowym popowym repertuarem, kierowanym w stronę dojrzałego odbiorcy. Nawet jednak w tym okresie Raitt nie do końca zrezygnowała ze swych bluesowych ciągot, i wpływ tej muzyki wyraźnie daje się zauważyć nawet w jej najnowszych produkcjach. Największym przebojem Bonnie Raitt był Something to Talk About. W 1990 jej album Nick of Time otrzymał Nagrodę Grammy.

    W 2000 Bonnie Raitt została wprowadzona do Rock and Roll Hall of Fame.

    Dyskografia

    • 1971 Bonnie Raitt
    • 1972 Give It Up
    • 1972 Sigma Sound Studios 72
    • 1973 Takin' My Time
    • 1973 Sofa Blues [With Little Feat]
    • 1974 Streetlights
    • 1975 Home Plate
    • 1977 Sweet Forgiveness
    • 1979 The Glow
    • 1982 Green Light
    • 1986 Nine Lives'
    • 1989 Nick of Time
    • 1991 Luck of the Draw
    • 1994 Longing in Their Hearts
    • 1995 Road Tested [live]
    • 1998 Fundamental
    • 2002 Silver Lining
    • 2005 Souls Alike
    • 2006 Bonnie Raitt & Friends
    • 2012 Slipstream

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform